Kulucahisar Kalesi nerede kim fethetti?

Osman Bey'in fethettiği ilk kalelerden biri olma özelliği taşıyan Kulucahisar Kalesi nerede? Tarihte Kulucahisar Kalesi gerçekten var mıydı?

Google Haberlere Abone ol
Kulucahisar Kalesi nerede kim fethetti?

Kulucahisar Kalesi nerede? Tarihte Kulucahisar Kalesi var mıydı? Osman Bey'in Kayı Boyu'nun başına geçmesinden sonra ilk fethettiği kalelerden birisidir Kulucahisar Kalesi.

Kulucahisar Kalesi, Söğüt ile İnegöl arasında yer alan Bizans Tekfuru'nun öncü kalelerinden birisiydi. Osman Bey, İnegöl fethi ve Bizans Tekfuru'nu bölgeden çıkarmak için Kulucahisar Kalesi'ni almak niyetindeydi. Osman Bey'in meşhur konuşmalarından birisi Kulucahisar Kalesi'nin fethinden hemen öncesinde yapılmıştı.

Kulucahisar Elmadağ eteklerinde yer alıyor. Osmanlı Beyliği'nin fethettiği ilk kaledir. Kulucahisar Kalesi 1286 yılında Osman Bey'in 300 kişilik birliğiyle gece sabaha karşı baskın düzenleyerek aldığı bir kaledir.

Osman Bey, buradaki konuşmasında şöyle demişti: Yiğitlerim, alplerim, beylerim, gayemiz İslam sancağını Rum diyarında dalgalandırmaktır. Şerefle bize bahşedilen görev için, Allah için, şehadet bizim yoldaşımızdır. Biz Kayılar ölümden değil gafletten korkarız. Birliği düşman değil hainler bozar. Emmim Dündar yaşlıdır obada durması münasiptir. Bu yüzden gönderilmiştir. Düştüğümüz pusunun mümessileri imdi yine hainlikleriyle kefereye pusu attırmıştır. Öyle bizleri yok etmek bu diyardan silmek için dört gözle beklerler. Bundan keyri içimizde ayrılık olmayacak. Birliğimize zeval getiren, gazamızda ikilik çıkaran her kim olursa olsun puzatımdan nasibini alır, kara toprakla tanış olur. İmdi sefer vaktidir. İstikametimiz keferinin askersiz bıraktığı Kulucahisar Kalesi'dir. Gazamız Mübarek olsun.

Kulucahisar Kalesi'nin alınması, İnegöl fethinin önündeki en büyük engellerden birinin ortadan kaldırılması anlamına gelir.

 

Yorumlar