Rektör veya rector kelimesinin aslı ve anlamı nedir?

Türkiye'de 1930'lu yıllarda İslami terim ve ifadelerden kurtulmak adına yapılan çalışmaların dilimize Hristiyanlık terminolojisinden ifadeleri "modernleşme" adı altında soktuğu ortaya çıktı. Bunun en net örneklerinden biri de üniversitelerin başına getirilen kişilere verilen "rektör" ismidir. Rektör aslında kilisede "Mahalle Papazı" anlamına geliyor. Ancak Türkiye'de Arapça ve Osmanlıca'dan daha doğrusu İslam dinini andıran ifadelerden kaçmak adına "modern" ifade olarak kullanılmaya başlamış.

Google Haberlere Abone ol
Rektör veya rector kelimesinin aslı ve anlamı nedir?

Haber Merkezi | Özel

Son günlerde öğrenci andıyla ilgili tartışmalar 1930'lu yıllarda yapılan Türkçeleştirme daha doğrusu Arapça ve Osmanlıca'dan 'arınma kaçma' girişimlerini bir kez daha gündeme getirdi. Öğrenci andını hazırlayan Reşit Galip gibi isimler, Arapça ve Osmanlıca'dan kaçmak doğrusu İslam adına ne varsa terk etme adına Hristiyanlığa ait terim ve ifadeleri Türkçeye kattıkları ortaya çıktı. Buna örnek olarak ise Türkçe'ye yine o yıllarda giren "Dekan - Decan " ve "Rektör - Rector "  kelimeleri gösterilebilir.

Türkiye'de 1933 yılından bu yana kullanılan ve üniversitelerin bölümlerinden biri olan fakülteleri yöneten kişilere verilen "Rektör" kelimesinin bir Hristiyanlık terminolojisi olduğu ortaya çıktı. 

REKTÖR KELİMESİNİN KÖKENİ

Rektör yani "Rector" Almanca'dan Türkçe'ye transfer edilmiş ve kilise görevlilerinden birinin rütbesini belirten isimdir. Bu da "Bölge Papazı"na karşılık gelen bir ifadedir.

Rektör, Latince kökenlidir ve bu dilde `yöneten` anlamına gelir. Kelime, Hristiyanlık dininde kilisedeki idarecilerden birinden türetilmiştir. Özellikle Anglikan ve Katolik kiliselerinin bazılarında rektörler vardır. 

İngilizcesi `rectorate` olarak geçer. Almanca, Norveçce, İsveçce ve Lehçe`de `Rektor` olarak geçer. İtalyancası: Rettore. Fincesi: Rehtori.

Yorumlar

Abdullah ''Bekir'' ismini bence değiştirmelisin bu yorumun üstüne. Bu şekilde sende kurtulmuş olursun. İsminle yorumun uyuşmuyor birbirine..
Fuat Bekir büyük ihtimalle hristiyan, yahudi veya başka bir dine mensup olabilir buda kendi tercihi veya aileden gelme bir inanç olanılır. Eğer Müslümanım diyorsa bence inancını bir gözden geçir.
Cihan Bekir kardeş sana göre doğru bize göre yanlış. Hristiyanlığa nasıl bağlanmasın? Manalara bakınca da ortada olan bir gerçek bu.
Malum Bekir o dönemler batının b. ku yenmiş. Sende galiba çok sevmişsin onu
Bekir Doğru olan yapılmış o dönemde islam ve araplardan uzaklaşmamız gerekiyordu buda ancak böyle yapılabilirdi rektöründe anlamı zaten yöneten demek hristiyanlığa bağlamaya gerek yok