Kitap aşkına: TÜYAP Kitap Fuarı'nda son gün izdihamı

TÜYAP 2018 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda son gün izdihamı yaşanıyor. Fuara çıkan yollar doldu. Üst geçitlerde insan seli oluştu. Polis müdahale etmek zorunda kaldı. Fuar ilk günden yoğun bir kalabalıkla ziyaret edildi. Ekonomik durgunluğa rağmen fuara yoğun bir ilgi vardı. Yurt içi ve yurt dışından 800 üzerinde yayınevi ve Sivil Toplum Kuruluşun katıldığı TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açmış durumda. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı, etkinlik programını da açıkladı. Peki TÜYAP Kitap Fuarı'na giriş ücretli mi, ücretliyse biletler nereden alınıyor? kitap fuarına nasıl gidilir? Fuar hangi saatler arasında çalışıyor? Tüm bu soruların cevapları haberimizde:

Google Haberlere Abone ol
Kitap aşkına: TÜYAP Kitap Fuarı'nda son gün izdihamı

SonHaberler | Özel

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 37’nci Uluslararası Kitap Fuarı’na gitmek isteyen vatandaşlar izdiham oluşturdu. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 37’nci Uluslararası Kitap Fuarı’nda bitmesine bir gün kala yine insan seli yaşandı. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu vatandaşlar metrobüs başta olmak üzere toplu taşıma araçları ile fuarın olduğu alana geldi. Özel araçları ile fuar alanına gelen vatandaşlar nedeniyle de E-5’te uzun araç kuyrukları oluştu. Fuarın yarın da devam edeceği öğrenilirken, vatandaşların metrobüs köprüsünde oluşturduğu izdiham havadan görüntülendi. Öte yandan bazı vatandaşların tehlikeye aldırmadan E-5’te yolun karşısına geçmesi de kameralara yansıdı. Fuara gitmek isteyen bir öğrenci her yıl geldiğini ifade ederken bir diğer öğrenci ise yoğunluğa rağmen fuara girmek istediğini belirtti. 

Türkiye'nin en büyük kitap fuarlarından biri olarak bilinen TÜYAP 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl da heyecanla bekleniyordu. Geçen yıl izdihamın yaşandığı fuar bu yıl da ilk günden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Bu yıl 37'ncisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın ilk gününde kitapseverler fuarın düzenlendiği TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ne akın etti. Özellikle Metrobüs İstasyonu ile TÜYAP'ı birbirine bağlayan üst geçitteki yoğunluk yaşanırken, geçitteki kalabalığa girmek istemeyenler canlarını tehlikeye atarak, D-100 karayolundan karşıdan karşıya geçti.

Fuara gelmek için çoğu kişi Metrobüsü tercih etti. Gün boyu Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi'ne Metrobüslerle binlerce kişi taşınırken, Metrobüs istasyonu ile TÜYAP'ı birbirine bağlayan üst geçitte yoğunluk yaşandı. Zaman zaman yolun karşı tarafına geçmek isteyenler canlarını tehlikeye atarak, araçların arasından geçti. Fuardaki stantları gezen ziyaretçiler, Metrobüse giderken üstgeçit ve merdivenlerinden Metrobüs istasyonuna kadar olan alanda insan seli oluşturdu. Yakınlarını kaybetmeden kendilerini turnikelerin önüne güçlükle atanlar kartlarını okutabilmek için dakikalarca beklemek zorunda kaldı.

ÇOCUK KİTABI YAZARLARI FUARDA

37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında çocuk kitabı yazarları, imza etkinliklerine katıldı. Nar Çocuk standında eserlerini imzalayan şair ve yazar Bestami Yazgan yaptığı açıklamada, "Dünya bir ağaç olsa çiçeği çocuk olurdu. Bilgi de bir ağaç olsa çiçeği kitaplar olurdu. Bu fuarda dünyanın en güzel iki çiçeğiyle bir arada olduğum için ve bu güzelliğe bir nebze olsa katkıda bulunduğum için mutluyum." dedi.

Yazgan, eserlerinde milli değerleri öne çıkarmayı amaçladığına işaret ederek, şöyle devam etti: "İnsanlar kılık, kıyafetlerine göre karşılanır. Konuşmalarına göre ağırlanır. Şahsiyetlerine göre uğurlanırlar. İnsanlar gibi aynı toplumların da bir şahsiyeti vardır ve bu milli kültürü oluşturur. Bu anlamda eserlerimde yerli ve milli kültürün öne çıkmasına dikkat ediyorum. Baktığınız zaman kitaplarımda Nasreddin Hoca var, Yunus Emre'yi bugüne getiren 'Yunus Dede' kahramanımız var. 'Bu Vatan Bizim' gibi kitaplar gündemimizde."

Son olarak "Başımın Tacı Aile Ağacı" adlı bir kitap kaleme aldığını dile getiren Yazgan, "Benim hayat felsefem şöyle 'şikayet etme alternatif sun'. Herkes 'aile olmak bitti' diyor. Ben de biliyorum bittiğini ama ne yapabilirim bir yazar olarak, kalemime gücüm yetiyor. Bu yüzden de 'Başımın Tacı Aile Ağacı' kitabında büyük aile olarak anne, baba, dede, nine, hala, teyze olmak üzere 2 hikaye bir şiir yazdım." diye konuştu.

"Çocuk kitapları sadece çocuklar için değildir"

Günışığı Kitaplığı standında okuyucularıyla bir araya gelen çocuk romanı yazarı Ömer Açık da fuarda kitaplarla ve özellikle çocuk okurlarla beraber olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Açık, her yıl kitap fuarlarını hem okur hem de bir yazar olarak dört gözle beklediğini ifade ederek, "Çocukların zor bir hayat geçirdiği ülkede yaşıyoruz. Çocukların bu durumlarını bilerek, çocuklara özel kitap üretmek benim çok istediğim bir şey. Çünkü onlara dokunabilmek kitaplarla mümkün olabiliyor. Onlarla bir araya geldiğimde de okuduklarından, kitaplardan neler anladıklarını dinlemek bir geri bildirim benim için." ifadelerini kullandı.

Eserlerinde genellikle mahalle kültürünü ele aldığını anlatan Açık, şunları kaydetti:

"Okul ve aile arasında sıkışmış olan çocukların sorunlarını, dertlerini biraz açığa çıkarmak, sorgulamak, aile ve okul kurumunun ne kadar başarılı olduğunu sorgulamak, çocuğun gözünden bunları biraz da yetişkinlere anlatmak amacım. Çocuk kitapları sadece çocuklar için değildir. Bunu bir defa yetişkinlerin kavramasını sağlamamız lazım. Çocuğun hissiyatını, duygularını, dünyasını anlayabilmek için yetişkinlerin çocuk kitabı okuması gerekir."

Ömer Açık, çocukların kitap seçme konusunda özgür bırakılmaları gerektiğini savunarak, fuarda birçok kitap çeşidinin yer almasından dolayı çocukların ve gençlerin kendisine uygun kitabı seçme şansına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

"Eserlerimde hayata dair kesitler vermek istiyorum"

Ayasofya Konuştu", "Sırlar Yolu ", "Duvarda 3 Hafta" ve "Çiko'nun Seçimi" başlıklı kitapların yazarı Füsun Çetinel de eserlerinde hayattan ilham aldığını ve gerçekçiliğin kendisi için önemli olduğunu söyleyerek, "Bir şey anlatırken hep hayata dair kesitler vermek istiyorum." dedi.

Çetinel, örnek olarak "Ayasofya Konuştu" kitabını yazarken tarih üzerine araştırmalar yaptığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya'nın kaç yılında yapıldığı, kaç giriş ve çıkışının olduğu, bunlar hep tabii gerçekliği ilgilendiren şeyler. Ben de bu noktalara bağımlı kalıyorum. Sait Faik çok takdir ettiğim bir yazar. Sait Faik nasıl bir çiçekten ilham alarak yazıyorsa, bir böcekten yola çıkabiliyorsa, ben de aynı şekilde beni etkileyen bir konuşmadan, bir çocuğun söylediği saf bir cümleden yola çıkıyorum."

"Çocukların duygularına dokunabilen bir ürün ortaya koymak istedim"

Erdem Yayınları standında, kaleme aldığı "Zuvata- Kayıp Arkadaşım" adlı ilk kitabını imzalayan psikolojik danışman Faruk Gülşen de Samsun'da rehber öğretmen olarak görev yaptığını belirterek, meslek hayatında çocuklarla ilgili bir çalışma yapmak istediğini ve bu yüzden bir kitap yazmaya karar verdiğini dile getirdi.

Gülşen, "Zuvata" kitabının içeriğine değinerek, şunları söyledi: "Çocukların ilerleyen yaşlarında belki karşılarına çıkabilecek, etrafta gördükleri olaylarla ilgili hem yol gösterici hem de onların ruhlarına, duygularına dokunabilen bir ürün ortaya koymak istedim. Kitap genel anlamıyla annesini kaybeden bir çocuğu anlatıyor ve bu kaybı kabullenme sürecinden bahsediyor."

Fuarda çocukların ve gençlerin kitaba olan ilgisinden de bahseden Gülşen, daha önceki yıllarda genç okurların popüler kitaplara yöneldiğini, fakat bu yıl öğrencilerin kitapları inceleyerek ve araştırarak satın aldıklarını söyledi.

"Amacım çocukların düş gücünü arttırmak"

Yazar ve şair Yaşar Miraç ise gençlik yıllarından beri çocuklara anlattığı masalları kitap haline getirdiğine işaret ederek, ilk kitabını 1978 yılında yazdığını belirtti.

Daha çok yaşadığı tesadüflerden yola çıkarak çocuk hikayeleri kaleme aldığını anlatan Miraç, "Amacım çocukların düş gücünü arttıracak, zenginleştirecek bir söyleşide bulunmak." şeklinde konuştu.

Miraç, çocuklara okuma sevgisini aşılamak için ilk önce yaşadıkları mahallelerde yazarların ve yayınevlerinin özel etkinlikler yapması gerektiğine vurgu yaparak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konuda belediyeler de dernekler de destek olabilir. Yani bir semtte, lokalde, parkta yazarlar kitaplarını çocuklara okuyabilirler. Yalnız okullarda değil. Okullardaki okumalar genelde resmileşiyor. Çocuklar doğru ortamda doğru eserleri bulduğunda çok etkileneceklerdir ama sorun doğru içeriği bulmakta. Ne yazık ki çocuklar üzerine de bebeklerden başlayarak mama sanayisi gibi çocuk bezi gibi, çocuk edebiyatı alanında da çala kalem yazılmış kitaplar var. Bunlar da çocuklara yeni bir ufuk açmıyor."

TÜYAP KİTAP FUARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Kuruluşumuz TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen ARTİST 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri, 12 Kasım Pazartesi akşamı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.

Otuz yedinci yaşını “Hayatı Edebiyatla Kuşatmak” teması ile selamlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Ödülü Sayın Selim İleri’ye TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal tarafından verildi.

Bu yıl “Deneyim” temasıyla sanatseverleri karşılayan ARTİST 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı Sanatçı Onur Ödülü Alev Ebüzziya adına Yonca Ebüzziya’ya TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan tarafından; Sanat ve Toplumbilim Kuramcısı Onur Ödülü Prof. Dr. Meral Özbek’e yazar Selçuk Altun tarafından; Açık Radyo’ya değer görülen Sanatsever Kurum Onur Ödülü Ömer Madra’ya tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi tarafından; Koleksiyoner Onur Ödülü ise Erol Tabanca adına Defne Casaretto’ya T.C. Kültür Eski Bakanı Ercan Karakaş tarafından takdim edildi.

FUAR İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR

Öte yandan andaşların merak ettiği çok sayıda konu var. Örneğin, TÜYAP Kitap Fuarı'na nasıl gidilir? TÜYAP'a hangi İETT otobüsleri gidiyor? TÜYAP'a Metrobüsle gitmek mümkün mü? TÜYAP Kitap Fuarı girişleri ücretli mi, ücreti ne kadar?

TÜYAP 37. Uluslarası İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl 10 Kasım Saat 10.00'da kapılarını açtı. Kitap fuarına yurt içi ve yurt dışından 800 üzerinde yayınevi ve Sivil Toplum Kuruluşu’nun katılımı bekleniyor. TÜYAP Kitap Fuarı, dokuz gün sürecek. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda söyleşiden şiir dinletisine, çocuk kültür etkinliklerinden imza günlerine okurla buluşacak olan fuarın etkinlik planı çok geniş…

TÜYAP KİTAP FUARI NE ZAMAN AÇILIYOR, HANGİ SAATLERDE AÇIK?

Hafta içi 10.00 – 19.00, hafta sonu ise, 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaretlere açık olacak olan fuar, 18 Kasım Pazar akşamı sona erecek… Geniş çaplı etkinlik programına ise, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TÜYAP KİTAP FUARINA GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

TÜYAP 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na giriş öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsizdir. Bu kişilerin ücretsiz girişlerden faydalanabilmesi için gerekli olan kimlik kartlarını yanlarında bulundurması gerekiyor. Bu kişiler dışında kalanlara ise fuar girişi 8 TL olarak belirlendi. Fuar girişinde 8 TL'lik giriş bileti kesilerek bütün fuar serbest bir şekilde dolaşılabilir.

TÜYAP KİTAP FUARI BİLET NEREDEN ALINIYOR?

TÜYAP kitap fuarına gitmek isteyenlerin dışarıda ya da başka yerde bilet aramasına gerek yok. Çünkü biletler girişteki güvenlik noktalarında satılıyor.

TÜYAP KİTAP FUARINA NASIL GİDİLİR?

TÜYAP Kitap Fuarına gitmek için İstanbul'un hemen hemen her noktasından mümkün. Özellikle Metrobüs güzergahında bulunan vatandaşlar metrobüs aracılığıyla rahatlıkla TÜYAP Kitap Fuarı'na gidebilir. Güzergahta bulunmayanlar ise metrobüs hattına taşıma yapan İETT otobüslerini kullanarak metrobüste aktarma yaparak gidebilir. 

TÜYAP Kitap Fuarına nasıl gidilir? İşte haritası: 

ANA TEMA: HAYATI EDEBİYATLA KUŞATMAK

TÜYAP 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, edebiyatın ve kitapların hayatımızdaki yerini “Hayatı Edebiyatla Kuşatmak” ana teması ile aktarıyor. Birçok değerli isme ev sahipliği edecek olan fuarın Onur Yazarı ise, Selim İleri oluyor.

10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE ATATÜRK HAFTASI

Açılış gününün 10 Kasım olması sebebiyle Atatürk, fuarda özel etkinliklerle anılacak. “Mustafa Kemal’e Yakından Bakmak” adlı Yapı Kredi Yayınları tarafından düzenlenen söyleşide İpek Çalışlar ve Teyfur Erdoğdu yer alırken, “Atatürk Etkisi” adlı İnkılap Yayınları tarafından düzenlenen söyleşide ise, Sinan Meydan konuşacak… Uçanbalık Yayınları tarafından düzenlenen, “Atatürk Olmak” söyleşisinde de, Aytül Akal’ın minik okurları ile buluşacak…

ÇOCUKLARA VE GENÇLERE ÖZEL ETKİNLİKLER

Özellikle çocukları ve gençleri odağına olan fuar, onlara özel dinleti, söyleşi ve atölyelere de ev sahipliği edecek. ARTİST 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleşecek bu fuarın girişi, öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsiz gerçekleşecek.

 Fuarda, 9 gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan 300 kültür etkinliği yapılacak.

TÜYAP KİTAP FUARI'NDA DÜZENLENECEK PANELLER

Everest Yayınları ve TÜYAP tarafından düzenlenen "Selim İleri Edebiyatı" panellerinin 10 Kasım'daki Doğan Hızlan'ın yönettiği ilk oturumuna, Ayşe Sarısayın, Gül İrepoğlu, ve Beşir Ayvazoğlu konuşmacı olarak katılacak.

TÜRKAN ŞORAY'DAN SÖYLEŞİ

Oturumun ikinci paneli ise 18 Kasım'da Metin Celal'in yönetimi ve Turhan Günay, Atilla Birkiye, Fatih Altuğ, Handan İnci ve Filiz Aygündüz'ün konuşmalarıyla gerçekleşecek. Bu paneli ise Eray Ak'ın yöneteceği, Jale Sancak, Sibel Oral, Onur Caymaz ve Burcu Aktaş'ın konuşmacı olacakları, "Selim İleri ve Sonraki Kuşaklar" paneli takip edecek.

Faruk Şüyün'ün yöneteceği 11 Kasım'daki "Arkadaşım Selim" söyleşisinin konuğu Yeşilçam'ın "Sultan"ı Türkan Şoray olurken, Türkiye Yayıncılar Birliği ile birlikte ilk kez organize edilen illüstratör ve yayıncıların buluşacağı etkinliğe, 64 illüstratör ve 35 yayıncı katılacak. Fuarın özellikle genç kuşak okurlarına yönelik tasarlanan yeni etkinlik alanında, gençler için farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Fuarda, seçme metin ve fotoğraflardan oluşan "Arkadaşım Selim" sergisinin yanı sıra, yakın zamanda hayatını kaybeden duayen foto muhabiri Ara Güler sergisi de "37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" boyunca açık kalacak. 

Yorumlar