Hıdırellez'in UNESCO listesine alınması

- Edirne Belediye Başkanı Gürkan: - "Edirne'mizin adını sadece tarihi ile değil aynı zamanda kültürel değerleri ile de tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti Edirne’ye çeken böylesine özel bir değerin, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması bizim için gurur kaynağıdır" - Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu: - "Geçen yılki kutlamalarda Edirne’ye gelen otobüs sayısı 200 idi. Bu değerin UNESCO’ya girmesiyle gelen turist sayısının iki katına çıkmasını bekliyorum. Çünkü UNESCO çok önemli bir değer. İç ve dış turizmde büyük bir etki yaratacağını düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
Hıdırellez'in UNESCO listesine alınması

EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Hıdırellez'in UNESCO listesine alınmasının gurur kaynağı olduğunu bildirdi.

Edirne Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Gürkan, Hıdırellez'in UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alındığını belirtti.

Gürkan, 2010 yılında Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne ve ardından 2011 yılında Selimiye Camisi'nin Dünya Mirası Listesi’ne alınmasından sonra şimdi de Hıdırellez'in alınmasının, Edirne'nin kültürel ve turizm kimliğine büyük değer katacağını aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, başlattığı çalışmalar sırasında talep ettiği belge ve dokümanları bakanlığa gönderdiklerini belirten Gürkan, şunları kaydetti:

"Edirne halkı adına, 2016 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'ne, dünya genelinde toplumlar arasında aynı amaçla, ancak farklı isimlerle kutlanan Hıdırellez'in, çok uluslu bir dosya vasıtasıyla UNESCO listesine alınması konusundaki adaylığını desteklediğimizi ve gerçekleşmesini istediğimizi belirten bir niyet mektubunu göndermiştim. Bu mektup bakanlık aracılığıyla UNESCOya iletilmişti. Uzun zamandır Hıdırellez'in UNESCO listesine girmesini heyecanla bekliyorduk. 8 bin 300 yıllık tarihe sahip' olan Edirne'mizin adını sadece tarihi ile değil aynı zamanda kültürel değerleri ile de tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti Edirne’ye çeken böylesine özel bir değerin, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması bizim için gurur kaynağıdır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu şehir için gerçekten büyük heyecan duyuyoruz."

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da Hıdırellez - Bahar kutlamalarının UNESCO Kültür Mirası Listesine alınmasının ülke turizmine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Hacıoğlu, Hıdırellez kutlamalarının Edirne’de özel olarak kutlandığını belirtti.

Kutlamaların önemli ritüelleri bulunduğunu ifade eden Hacıoğlu, şunları ifade etti:

“Makedonya ile Türkiye 2016 yılında birlikte bir başvuru yapmıştı. Baharın gelişini kutlamak için yapılan etkinlik. Hem Müslümanlar hem Hristiyanlar için önemli gün. Bizim inancımıza göre Hızır ve İlyas Aleyhessamın buluşmasını simgeleyen, Hristiyanlar için de Aziz George günü olarak kutlanıyor. Hıdırellez'in bizim için en önemli ritüeli ateş yakma ve ateşten atlamadır. Bu ritüel nazardan ve hastalıklardan korunmayı ifade eder. Önemli bir ritüeldir. İyiliğin, cömertliğin ve bereketin simgesidir Hıdırellez. Türkiye’nin bugüne kadar somut olmayan listede 15 eseri vardı. Bugün alınan kararla 16 oldu.”

Hıdırellez kutlamalarının UNESCO’ya girmesinin turizme önemli katkı sağlayacağını belirten Hacıoğlu, "Geçen yılki kutlamalarda Edirne’ye gelen otobüs sayısı 200 idi. Bu değerin UNESCO’ya girmesiyle gelen turist sayısının iki katına çıkmasını bekliyorum. Çünkü UNESCO çok önemli bir değer. İç ve dış turizmde büyük bir etki yaratacağını düşünüyorum. Türkiye ve Edirne için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.




Yorumlar