Fırat’ın İncisi: Rumkale kitabı çıktı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ tarafından, gelecek yıllarda Gaziantep’in önemli turizm komplekslerinden biri haline gelecek olan Rumkale hakkında arşiv niteliğinde bir kitap yayımlandı.Dünya’da suyun şekillendirdiği tarihi...

Google Haberlere Abone ol
Fırat’ın İncisi: Rumkale kitabı çıktı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ tarafından, gelecek yıllarda Gaziantep’in önemli turizm komplekslerinden biri haline gelecek olan Rumkale hakkında arşiv niteliğinde bir kitap yayımlandı.

Dünya’da suyun şekillendirdiği tarihi miraslar arasındaki nadir yerlerden birisi olan Rumkale, Gazikültür AŞ tarafından kitaplaştırıldı. Dr. Hasan Yelken tarafından kaleme alınan kitap, Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi mağazalarında satışa sunulmaya başlandı. Gazikültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in tarihi, edebiyatı, kültürüyle ilgili çalışmalara devam ettiklerini bildirerek, “Gaziantep’in geçmişteki değerlerini gün yüzüne çıkardığımız gibi, gelecekte Gaziantep’i ülke gündemine taşıyacak kültürel projeleri de hayata geçiriyoruz. Gazikültür AŞ’nin çıkardığı 8’inci kitap olan Fırat’ın İncisi-Rumkale kitabı ve belgeseli bunlardan birisidir. Dr. Hasan Yelken tarafından kaleme alınan kitap, Yelken’in 2000’li yıllardan beri çektiği görüntülerden oluşan Rumkale belgeseli, bölge için önemli bir kaynak olmuştur” dedi.

“Bu güne kadar değinilmeyen unsurlara yer verildi“

Fotoğraf sanatçısı Dr. Hasan Yelken’in bölgeyle ilgili zengin içerikli fotoğraflarından, deneme türü gezi yazılarından ve araştırmalarından oluşan Fırat’ın İncisi-Rumkale Kitabı’nda Rumkale’de bu güne kadar pek değinilmeyen unsurlara yer verildiğini kaydeden Yakar, “Kitapta Gaziantep’te pek bilinmeyen, Gaziantep kanyonları, mağaraları, yeraltı yerleşim yerleri hakkında doyurucu bilgiler bulunuyor. Kitabı önemli kılan bir başka özellik ise, Fırat Nehri üzerine yapılan Birecik Barajı’nın su tutulmadan önceki halinde Rumkale ve çevresi fotoğraflarına yer verilmesidir.Kitapta ayrıca Sultan II. Abdülhamid tarafından çektirilen 1890 tarihli Rumkale fotoğraflarıyla aynı açıdan çekilen günümüz fotoğrafları karşılıklı olarak görüntülendi. Merzimen Çayı’nın görkemli Fırat Nehri’yle buluştuğu mevkide dimdik yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş olan Rumkale, Asur, Hitit, Memluk, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan yerler arasında bulunan Rumkale’de, Roma Döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın burada İncil’i çoğalttığına inanılmaktadır.Fiziki konum itibariyle Rumkale, Dünya’da suyun şekillendirdiği tarihi miraslar arasındaki nadir yerlerden biridir. Rumkale ve Aşağı Fırat Havzası, Türkiye ve uluslararası boyuta taşınması gereken muhteşem bir kültür mirastır. Bu sebeple Rumkale’nin Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi gereken yerlerden biri olması düşüncesiyle Gaziantep ve çevresinin, dolayısıyla Güneydoğu Anadolu’nun tanıtımı ve kültürel kalkınması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz.Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ tarafından hazırlanan Fırat’ın İncisi- Rumkale kitabı, gelecekte Türkiye ve uluslararası alanda Gaziantep’in dikkat çekecek turizm havzalarından birine sahne olacak Rumkale’yi tarihi, kültürel ve turizm açısından ele almaktadır. Kitap Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi mağazalarında satışa sunuldu” diye konuştu.

Yorumlar