Kronik hastalıklar nelerdir? Kronik hasta ne demek?

Kronik hastalıklar nelerdir sorusu son günlerde Corona Virüs nedeniyle sık sık yapılan uyarılarda ve çağrılarda bu ifadenin geçmesi nedeniyle önem taşıyor. Çünkü, kronik hastalığı bulunanların koronavirüs ile mücadele kapsamında kendini izole etmesi gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Kronik hastalıklar nelerdir? Kronik hasta ne demek

Dünyayı kasıp kavuran kovid-10 veya diğer adıyla Corona Virüs en çok yaşlı insanları kendisine kurban seçiyor. Onun yanında kronik hastalığı bulunan genç insanlar da bu ölümcül virüsün hedefindedir. Peki, kronik hastalıklar nelerdir? Kronik nedir? Kronik hasta ne demek kimler için kullanılan bir ifadedir? Kronik hastalıklar hastalarla birlikte bazen doğar, onunla birlikte ölürler. Hastalar bazen bu hastalıkları evlerinde bazen de hastanelerde tedavi olarak etkilerini azaltmaya çalışırlar. Çok nadiren de olsa iyileşebilen kronik hastalıklar da olabilir ancak bu çok nadiren yaşanan bir durumdur.

İçindekiler

Kronik Nedir?

Kronik Hastalık Ne Demek?

Kronik Hasta Ne Demek?

Kronik Hastalıkların Özellikleri

Kronik Hastalıklar Nelerdir?

 

KRONİK NEDİR?

Kronik Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı ise süreğen demektir. Uzun süre aynı şekilde devam eden bir olay veya olgu anlamında kullanılır. Mecaz olarak da kullanılır. Hiçbir zaman çözüm bulunamamış sorunlar, problemler için, "kronik" ifadesi kullanılır. 

KRONİK HASTALIK NE DEMEK?

Kronik hastalık, bulaştığı veya ortaya çıktığı insanlar üzerinde uzun süre etkisini kaybetmeden devam eden, onunla birlikte yaşayan hastalıktır. Örneğin şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklar birer kronik hastalıklardır. 

KRONİK HASTA NE DEMEK?

Kronik hasta da doğal olarak kronik hastalıklardan birini taşıyan hastalara verilen isimdir.

KRONİK HASTALIKLARIN ÖZELLİKLERİ

Kronik hastalıkların belli başlı özellikleri bulunur. Bunlar genellikle orta yaştaki insanlarda başlar, ileriki yaşlarına kadar devam eder. Bazen iyileşiyormuş gibi belirtiler gösterse de tekrar eden ve aynı şekilde süren hastalıklardır. Hastalığın hastada başlamasıyla ortaya çıkma süresi arasında bazen farklılık gösterebilir. Kronik hastalıkların birçoğu genellikle solunum yollu hastalıklardır. 

KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR?

Kronik hastalıkları saymak gerekirse şöyle sıralanabilirler: 

Astım: Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Koah: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

Kronik hasta, hayatının büyük bir kısmını aynı hastalıkla geçiren insanlara verilen isimdir.

 

Kalp Damar Hastalıkları

Solunum Yolu Hastalıkları

Mide-Bağırsak Hastalıkları

Nörolojik Hastalar

Psikiyatrik Hastalıkla

Kas Hastalıkları

Endokrin Hastalıkları

Kadın Hastalıkları

Kanser

Romatizmal Hastalıklar

Cilt Hastalıklar

Göz Hastalıkları

Kulak Hastalıkları

Böbrek Hastalıkları

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar