İşini kurmak isteyenlere müjde: KOSGEB yardımlarında teminat şartı kalkıyor

KOSGEB tarafından yapılan desteklemelerde istenen şartlar arasında bulunan teminat kaldırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
KOSGEB yardımlarında teminat şartı kalkıyor

KOSGEB'in geri ödemeli olarak sağlanacak destekleriyle erken ödemeleri KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla teminatlı veya teminat alınmaksızın verilebilecek.

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) geri ödemeli olarak sağlanacak destekleriyle erken ödemeleri, İcra Komitesi tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda teminatlı veya teminat alınmaksızın verilebilecek. Böylelikle, KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmış olacak.

Ayrıca, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan standartları kabul eden Teknik Kurul üyelerine ayda 2'den fazla, yönetim kurulu başkan ve üyelerine de ayda 3'ten fazla olmamak üzere her bir toplantı için huzur hakkı ödenecek.

TSE'de özel bilgi ve uzmanlık gerektiren işler, ilgili mevzuat kapsamında vekalet veya istisna sözleşmesiyle danışman ve uzmanlara gördürülebilecek.

KOSGEB NEDİR KİMLER BAŞVURU YAPABİLİYOR?

endi işini kurmak isteyen, ticaret hayatına atılmak isteyen, yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı sağlamak isteyen kişilerin, bu planlarını hayata geçirmek için sadece istemeleri yeterli değildir. Elbette herhangi bir işte başarılı olabilmek için öncelikle düşünmek, istemek, planlamak ve adım atmak gerekir. Ancak işin bir de maddi boyutu vardır.

Eğer yeterli miktarda sermayeniz yoksa bu planlar hayalden öteye geçemez. İşte bu noktada, yeni girişimcilerin öncelikle kendine daha sonra da ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından devlet tarafından verilmiş destek kredileri devreye girmektedir. Girişimcilerin yaptığı projeler için devletin yaptığı yardıma hibe denir. Bu noktada da merak edilen KOSGEB devreye girer.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Eski ismiyle Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. 1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır.

Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Belirtilen tüm bu hedefler için KOSGEB girişimciliğin yaygınlaşması ve başarı elde edecek işletmelerin kurulmasını sağlamak için tüm girişimcilerle ve adaylara farklı destekler sağlamaktadır. KOSGEB hibelerinden ve uygun faiz oranları gibi banka desteklerinden faydalanabilmek adına kayıtlı bir işletme olmanız gerekmektedir. Henüz işletme yokken desteklerin birçoğu verilmemektedir.

KOSGEB'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilecek kişiler; kurum tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar; kurumca üniversite sınırları içinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılıp; mezun olanlar ve İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslardan faydalanabilmektedir.

KOSGEB'E NASIL BAŞVURULUR?

Kurumun vereceği desteklerden faydalanmak için uygulamanız gereken çok basit birkaç adım bulunmaktadır.
Bunlar;

Kurum Veri Tabanına Kayıt: Kuruma ait web sitesine girerek Kayıt İşlemleri bölümünden kaydınızı tamamlamalısınız.

KOBİ Beyannamesi: İşletmenin KOBİ niteliğinde olup olmadığının belirlenebilmesi için bu beyannamenin doldurulması gerekir.

Beyanname Kontrolü: Doldurulan beyanname, KOSGEB kurumuna ait uzmanlarca kontrol edilir ve netice ile ilgili olarak size geri dönüş yapılır.

Desteklere Başvurmak: Aklınızdaki planlara uygun desteklere KOSGEB uzmanları ile bir görüşme yaparak başvurabilirsiniz.

 

Yorumlar

Mine Sarı 3yil önce kızım mimarlık ofisi açtı.Kosgebe başvurdu projesi kabul edildi.2000tl dışında hiç ödeme yapılmadı . Aradığında devamlı siradadiniz denildi.Odeme süresi üç yildiKosgeb için kimse umutlanmasin