Koronavirüsün Mu varyantı ilk kez Türkiye'de

Dünya genelinde koronavirüsün şu anda en tehlikeli ikinci varyantı olarak görülmeye başlanan Mu varyantı Türkiye'de ilk kez görüldü. Bakan Koca, varyantın 2 kişide görüldüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüsün Mu varyantı ilk kez Türkiye'de

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un 'Mu' varyantının, Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün mu varyantını listesine ekledi. Haziran ayından bu yana listeye eklenen ilk 'ilgi çekici' varyant B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı oldu.

40 ülkede görüldükten sonra 30 Ağustos'ta DSÖ'nün izleme listesine eklendi. Daha önce yapılan açıklamalarda B.1.621 olarak da bilinen Mu varyantı, düşük uyarı seviyesine karşılık gelen "yakından izlenmesi gereken" bir varyant olarak bildirildi. Şimdi ise varyant sınıflandırmasında ikinci en yüksek seviye olan bir ilgi varyantı olduğu söylendi.

MU VARYANTI NEDİR?

Yunan alfabesinin 12. harfi Mu ile isimlendirilen B 1.621. gen dizilimi ile karakterize yeni bir varyant virüs duyuruldu. DSÖ tarafından ilgilenilen beş varyanttan biri olarak listelenen Mu varyantı, özel izlenme radarına girse de, endişe verici varyantlar olarak adlandırılan SARS-CoV-2 virüsünün Delta veya Alfa varyant suşlarından daha az potansiyel bir sorun olduğu düşünülüyor.

Mu varyantı genom dizilimi incelendiğinde hem daha önceki varyantlarda görülen hem de ilk defa görülen yeni mutasyonlara rastlanmış. Böylece DSÖ an itibarı ile henüz endişe verici varyant kategorisine dahil etmese de potansiyel tehdit unsuru olarak değerlendirerek ilgi gerektiren izleme alınan varyantlar listesine 5. sıradan girdi.

Mu varyantı, Lambda varyantının listeye dahil edildiği haziran ayından bu yana listeye eklenen ilk ilgi çekici versiyon.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk “Bu varyant için yine DSÖ tarafından bağışıklık sistemi antikorlarından kaçabilme ihtimalinden de bahs edildi. Şu an itibarı ile bu konuda net konuşmak için henüz yeterli klinik veriler yok. Aslında 9 aydır var olan varyant henüz küresel baskın olan delta varyantına karşıda bir üstünlük sağlamamış olduğundan endişe verici varyant virüs kategorisine alınmamış olup, en kötü senaryodan da bizi uzaklaştırmaktadır.” dedi.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI VE HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜYOR?

Mu varyantı ilk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da tespit edildi ve DSÖ’ye göre ülkedeki vakaların yaklaşık %40'ını kapsıyor. Örgüt, mutasyonun şimdiye kadar en az 40 ülkede tespit edildiğini ancak dünya çapındaki tüm vakaların %0,1'inden azını kapsıyor.

Güney Amerika'nın ötesinde, İngiltere, Avrupa, ABD ve Hong Kong'da vakalar bildirildi. Varyant şimdilik küresel olarak Covid-19 enfeksiyonlarının yüzde 0,1'inden daha az. Ekvador'da da vakaların yüzde 13'ünü oluşturarak burada da zemin kazandığı izleniyor. DSÖ varyantın yaygınlığın sürekli artışta olduğuna dikkat çekti

MU VARYANTI HAKKINDA ENDİŞELENMELİYİZ? AŞININ MU VARYANTI ÜZERİNE ETKİSİ NEDİR?

Mu varyantının ne kadar bulaşıcı olduğu veya aşılara dirençli olup olmadığı henüz net değil ancak DSÖ, düzenli yayımladığı haftalık raporunda, ilk kez bu yılın ocak ayında Kolombiya’da tespit edilen ‘B.1.621’ varyantına vurgu yaptı. Raporda, ‘Mu Varyantı’ olarak adlandırılan koronavirüs varyantının aşılara karşı dirençli bir varyant olabileceğine dikkat çekildi.

MU VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Oğuztürk, Mu varyantı kliniğinde ateş yüksekliği, öksürük nöbetleri ve koku-tat almada değişikliklerin sık olarak görüldüğünü, diğer varyantlardan daha farklı bir klinik bulgunun şu an için gözlemlenmediğini belirtti.

MU VARYANTINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk “Aşıların eksik olması bir risk unsuru olarak görülebilir. Bu anlamda aşı olmamışlar, eksik doz aşısı olanlar ve takviye 3. doz aşılarını yaptırmayanlar risk altında olabilir” sözleri ile mevcut bireysel tedbirlere uyarak ve aşı olarak bu varyanta karşı da sağlığımızı koruyabileceğimizi söyledi.

MU VARYANTI AŞIYA KARŞI DİRENÇLİ Mİ?

DSÖ, Mu Varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşündüren mutasyonlara sahip olduğunu, ancak bunu daha fazla incelemek için yeni çalışmalara ve verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Oğuztürk ise Mu varyantının ne kadar bulaşıcı olduğunun belirsizliğini koruduğunu, şu an kullanımda olan aşıların etkinliği için daha fazla klinik veriye ihtiyaç olduğunu, bununla birlikte henüz kaçış varyantı dediğimiz mevcut aşılardan kendini koruyan bir varyant kategorisinde olmadığı için mevcut aşıların Mu varyantına da etkili olacağı düşüncesinde.

MU VARYANTI ÜLKEMİZDE VAR MI?

Ülkemizde henüz Mu virüsü için resmi bir açıklama yapılmadığı için görülmediği düşünülüyor.


 

Yorumlar