Koronavirüs ölümlerinde D Vitamini eksikliği iddiası

Koronavirüs ile ilgili ortaya çıkan yeni bilgiler herkesi şaşırtacak türden. Yeni bir bilimsel araştırmaya göre koronavirüs nedeniyle gerçekleşen ölümlerde D vitamini eksikliğinin etkili olduğu belirtildi. Ancak bu bilimsel veri henüz kesin bir sonuç olarak kabul edilmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Covid-19 ölümlerinde D Vitamini eksikliği iddiası

Koronavirüsün neden kaynaklandığı, nasıl yayıldığı, belirtilerinin neler olduğu yönündeki araştırmalar hala devam ediyor. Hemen hemen her gün bu başlıklarla ilgili yeni bulgular ve veriler açıklanıyor. Yeni bir çalışmada, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu ölümlerin önlenmesinde cilt hücrelerinde üretilen D vitamininin rol oynayabileceği belirtildi. 

Science Alert’ün haberine göre henüz hakem onayından geçmemiş çalışmanın ilk bulgularına göre Avrupa genelindeki Kovid-19 ölümleri düşük D vitamini seviyeleriyle ilişkili.

Çalışmanın ilk bulgularına göre kesin sonuçlara ulaşmanın henüz mümkün olmadığı belirtildi. East Anglia Üniversitesi’nden ve Kraliçe Elizabeth Hastane Vakfı’ndan araştırmacılar 20 Avrupa ülkesinin vatandaşlarının D vitamini seviyelerini listelemek için mevcut sağlık literatürünü araştırdı ve daha sonra sayıları her bir ülkedeki Kovid-19 ölümleriyle karşılaştırdı.

Basit bir istatiksel testin veriler arasında epey ikna edici bir ilişki olduğunu gösterdiği aktarıldı. Ortalama vitamin yoğunluğunun altında olan yerlerde SARS-CoV-2 virüsünün daha fazla ölüme neden olduğunun fark edildiği ifade edildi. 

Araştırmacılar raporlarında, “Kovid-19 açısından en savunmasız olan nüfus grubu, aynı zamanda D vitamini eksikliğini en fazla yaşayan grup” ifadelerini kullandı. Ancak sonuçların da şaşırtıcı olmadığı belirtildi. Daha önce D vitamini seviyelerinin grip ve tüberküloz gibi solunum yolu enfeksiyonları riskini azalttığına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildiği aktarıldı. 

D vitaminin genel olarak kas zayıflığına karşı vücudun korunmasında, kalp atışının düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde oynadığı rolle bilindiği ifade edildi. 

Balık, yumurta, peynir, mantar, süt gibi gıdalar yoluyla alınabilen D vitamininin ayrıca güneş ışınlarının etkisiyle deride de üretilebildiği biliniyor. 

D vitaminin Kovid-19’a karşı etkin biçimde kullanılıp kullanılamayacağı tartışmasına ek olarak yaz aylarında koronavirüsün yayılımının azalabileceği de bilim insanları arasında önemli tartışma başlıklarından birini oluşturuyor. 

Her ne kadar daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği belirtilse de, D vitaminin Kovid-19 hastalığına karşı oynayabileceği rolün ilerdeki çalışmalar açısından rağbet gören bir konu olmasının beklendiği aktarıldı. 

Yorumlar

bu ne iş bir de milleti eve kapatıp iyice ölmesine neden oluyorsunuz.d vitamini güneşte aftif oluyor