Koronavirüs nasıl bulaşıyor, maske işe yarıyor mu?

Koronavirüsün Türkiye'de de görülmesinden sonra vatandaşların en çok cevabını merak ettiği soru, "Koronavirüs nasıl bulaşıyor, maske işe yarıyor mu?" sorusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs nasıl bulaşıyor, maske işe yarıyor mu?

Koronavirüs, Çin'de ortaya çıktan aylar sonra Türkiye'de de görülmeye başladı. Virüsün Türkiye'de de tespit edilmesinden sonra vatandaşlar önlemlerini daha da arttırmaya başladı. Vatandaşların aklına ilk gelen tedbir maske kullanmak oluyor. Ancak uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre virüs solunum yollarından ziyade fiziki temasla daha hızlı bulaşıyor. Bu nedenle vatandaşların cevabını aradığı soru da doğal olarak, "Koronavirüs nasıl bulaşıyor, maske işe yarıyor mu?" sorusu oluyor.

"Koronavirüs nasıl bulaşıyor, maske işe yarıyor mu?" konusunda en yetkili ağızlardan yapılan açıklamalara kulak vermek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Genellikle ellerle bulaşıyor bu hastalık. O yüzden elimizi yüzümüze, gözümüze ve burnumuza götürme alışkanlığını olabildiğince azaltmamız lazım" dedi.

Azap, "Genellikle ellerle bulaşıyor bu hastalık. O yüzden elimizi yüzümüze, gözümüze ve burnumuza götürme alışkanlığını olabildiğince azaltmamız lazım. Bir diğer önlem ise solunum hijyeni dediğimiz önlemler. Nezle isek, grip olabilir, solunum belirtileri olduğunda maske takarak dolaşmak lazım. Toplumu koruyabilelim. Öksürürken, hapşırırken ağzımızı ne olursa olsun mutlaka bir mendil ile kapatıp, sonra o mendili hemen çöpe atıp yine el temizliği sağlamak lazım. Bir de toplumda sık yapılan tokalaşma, öpüşme gibi davranışları yapmayın, birbirimizi sevgi ve saygıyı biraz uzaktan göstermemiz lazım. Bir metrelik bir mesafe, biz ona sosyal mesafe diyoruz. Bir metreden fazla yaklaşmadığımız sürece hasta bile olsa karşımızdaki onunla yüz yüze 15 dakikadan fazla kalmadığımız sürece bir risk taşımıyor" diye konuştu.

UZMANLAR MASKE KULLANIMI ÖNERMİYOR

"Maske kullanımını sağlıklı kişilere önermiyoruz" diyen Azap, "Çünkü maske ancak hasta bir insanı ancak bir metreden mesafede 15 dakikadan daha uzun bir süre kalırsanız sizi korur. Onun dışında ekstra bir koruyuculuğu fazladan bir koruyuculuğu yoktur. Tersine maskeyi doğru kullanmadığınızda maske bir enfeksiyon kaynağı olur. Örneğin çıkarttığınızda onu cebinize koyduğunuzda tekrar kullanmaya kalkarsanız, dış yüzeyine dokunursanız maskenin kendisi bir bulaşma kaynağı olur. Bu nedenle maskeyi sadece hastalara öneriyoruz, hastalık belirtisi gösterenlere öneriyoruz. Sağlıklı kişiler kullanmasın. Eldiven asla önermiyoruz. Eldiven sadece hastanede hastalara bakım veren sağlık çalışanlarını koruyacak bir yöntem ve doğru kullanımı da çok önemli. Normal vatandaşlarımızın gün içeresinde eldiven kullanmalarını önermiyoruz" şeklinde konuştu. 

Koronavirüsten korunmanın bir diğer yolu da "14 gün kuralı"na uymaktır.

KORONAVİRÜSTE 14 GÜN KURALI NEDİR?

Dünya genelinde ve Türkiye'de insanları tedirgin eden günlük hayatı olumsuz yönde etkisi altına alan Koronavirüsten korunma yolları konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen çok önemli bir konu var. O da "14 gün kuralı"dır. Peki, 14 Gün Kuralı Nedir?

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 14 gün kuralı ile koronavirüsün salgın haline gelmesi engellenebilir. Hastalık genellikle 14 gün içerisinde belirtilerini gösterdiğinden, bu süre zarfında koronavirüs görülen ülkelerin birinden gelen vatandaşların evde 14 günlük karantina uygulaması öneriliyor.

Son 14 gün içerisinde Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) ülkelerin birinden gelindiyse - ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgular olmasa dahi- 14 gün boyunca evden çıkılmamalı.

Evden çıkmak zorunda kalındığı durumda ise, tıbbi maske takılmalı ve mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılmamalı.

Evde yapılmsı gerekenler: Ziyaretçi kabul edilmemeli,

Mümkünse ayrı odada kalınmalı,

Oda sık sık havalandırılmalı,

Evin ortak alanlarında tıbbi maske takılmalı,

Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanılmalı,

Ayrı tuvalet ve banyo olmayan yerlerde, söz konusu alanlarda maske takılmalı ve bu mekanlar her kullanım sonrası temizlenmeli,

Eller sık sık normal sabunla yıkanmalı ve varsaa alkollü antiseptiklerle ovuşturulmalı,

Tabak, bardak, havlu gibi eşyalar ayrı kullanılmalı.

Kororanvirüsten korunmak Türk halkı oldukça kolay bir eylem olarak değerlendiriliyor. Çünkü Türkiye'de insanların zaten el yıkama alışkanlığı oldukça fazla. Bu da virüsün Türkiye'de salgın halini alması beklenmiyor.

İRAN'DA KORONAVİRÜSTEN ÖLENLER TOPLU MEZARLARA DEFNEDİLDİ

 

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar