Konut ve kiralık daire fiyatları artıyor, kavga büyüyor, yasalar kiracıdan yana

Konut ve kiralık daire fiyatları artıyor, kavga büyüyor, yasalar ise kiracıdan yana olduğu için ev sahibi-kiracı dava dosyalarında hayli artış yaşanmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kiracı ev sahibi kavgaları büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yüzde 19.60’lık kira artış oranını beğenmeyen ev sahipleri, kimi bölgelerde yüzde 200’e varan artış talep ederken mahkemelerde icra dosyaları kabarıyor.

Türkiye genelinde kira bedeli bir yılda yüzde 63 artmış durumda. İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusun yoğun olduğu illerde ise kira oranlarındaki artış yüzde 200’leri buluyor. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre bu yılın ilk haftasında icra ve iflas dairelerine toplam 203 bin yeni dosya geldi. 

Gayrimenkul Hukuku uzmanı avukat Elvan Kakıcı Şimşek, bu yıl kiracı-mülk sahibi çatışmasından kaynaklanan başvuruların icra ve tahliye davalarının yüzde 50 arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Mülk sahiplerinin yasal oran üzerinde zam yapma veya kiracıyı çıkarma gibi talepleri olduğunu dile getiren avukat Şimşek, şunları söyledi: “Kira mahkemeleri şu an altüst olmuş durumda hem kiracılardan hem de mülk sahiplerinden bize gelen başvurular iki kat arttı. Hem konut hem de işyerlerinde mülk sahipleri yüzde 200’e varan oranlarda zam talep ediyor.” 

 Mülk sahiplerinin en çok başvurduğu yöntemin geçmiş kira zamları olduğunu vurgulayan Şimşek, kiracıları uyararak şöyle konuştu: 

“Örneğin pandemide birçok mülk sahibi zam yapmamıştı ancak bu yazılı bir sözleşme ile imza altına alınmadıysa mülk sahibi o zamların da eklenmesi hakkını kazanıyor. Bu nedenle kiracıları yapılan her zammın sözleşmede belirtilmesi konusunda uyarıyoruz.”

KONUT FİYATLARI EN AZ YÜZDE 50 ARTTI

Öte yandan Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 2021 Kasım'da konut fiyatları yıllık yüzde 50,5 artarak yeni bir rekora imza attı. İstanbul'da yıllık artış yüzde 51'e ulaşırken, metrekare başına ortalama birim fiyat da 9 bin liranın üzerine çıktı. Aydın, Denizli, Muğla'da konut fiyatları yüzde 62,12 artış gösterdi.

24 Ocak 2022 Pazartesi1 Konut fiyatları yarı yarıya arttı! Bu şehirlerde evi olanlar yaşadı - Resim 1TCMB verilerine göre Kasım ayında konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9 artış gösterdi.

Türkiye genelinde yeni konutlar fiyat endeksi Kasım'da bir önceki yıla göre yüzde 58,9 yükseldi. Yeni olmayan konutlarda ise fiyatların aynı dönemde yıllık yüzde 48,7 arttığı görüldü. Aydın, Denizli, Muğla'da konut fiyatları yüzde 62,12'lik artış gösterdi.

Konut fiyat endeksine göre konut fiyatları en fazla yükselen 10 bölge ise şöyle sıralandı.


 

Yorumlar