Konut fiyatları düşer mi sorusuna sektörden cevap geldi

Konut fiyatları düşer mi çıkar mı sorusu dün TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı satış rakamlarıyla birlikte cevap bulmaya başlarken, sektör uzmanları satışlardaki düşüşün fiyatlara nasıl yansıyacağı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Konut fiyatları artış hızında duraklama dönemi

Konut fiyatları düşer mi, çıkar mı, son durum nedir sorusunun cevabı dünkü gelişmeyle birlikte cevap buldu. Dün TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları fiyatlarla ilgili de önemli bir detayı veriyor. Satışlar düştü, talep azaldı, bu da fiyatlara olumlu bir yansıma demektir. 

Sözcü gazetesindeki habere göre; Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman anlattı.

Konut satışlarındaki düşüşün en önemli nedenlerinden biri, artan fiyatların talebi düşürmesi.

SOSYAL KONUT PROJESİ TALEPTE ÇEKİLMEYE YOL AÇTI

Satışların düşmesinde etkili olan bir diğer neden ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 81 kentte Sosyal Konut Projesi.

500 bin konut ve 250 bin konutluk arsa ve 50 bin iş yerinden oluşacak projenin duyurulmasının ardından talepte bir çekilme gözlendiği, bunun da satışlara düşüş olarak yansıdığı belirtiliyor.

Nizamettin Aşa, konut satışlarında eylülde yıllık yüzde 22,9’luk düşüşte, sosyal konut projesinin de etkili olduğunu aktaranlardan.

Aşa, “Bu proje, toplumun bazı kesimlerinin konut taleplerinde çekilmeye neden oldu ve bu çekilme devam ediyor. Bu da satışlardaki düşüşte kendini gösteren bir etken” diye konuştu.

FİYATLARA NASIL YANSIR?

Öte yandan, sektör temsilcilerinin beklentisi, talepteki düşüşün etkisiyle fiyatlarda da gerileme yaşanması…

Ahmet Büyükduman, talepteki düşüşün konut fiyatlarının artış hızını durduracağını ifade ederek şöyle dedi: “Fiyat artış hızı duraksayacaktır.. Konut fiyatlarındaki artış, duraklama dönemine girecektir.”

Nizamettin Aşa ise, mayıs ayından bu yana kiralık daire fiyatlarında toplamda yüzde 15, satılık daire fiyatlarında ise yüzde 10 gibi bir düşüşün olduğunu gözlemlediklerini, bu düşüşün süreceğini ifade etti.

 

Yorumlar