Konut fiyatları düşer mi çıkar mı, konut kredileri ne durumda?

Konut sektöründe fiyatların ne yöne doğru hareket edeceği merak ediliyor. Bankaların konut kredisi faizlerinde indirim beklentisi var. Ancak bu durumun konut fiyatlarında nasıl bir etki yapacağı ise bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Konut fiyatları düşer mi, beklentiler ne yönde?

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararından sonra gözler bankaların vereceği kredi faizlerinin indirimi ve konutların fiyatlarına çevrildi. Bankaların faiz indirmeleri halinde konut fiyatlarında nasıl bir hareketlenme olacağı şimdiden merak edilirken, sektör temsilcileri konut fiyatları konusunda bir düşüş beklentisi olmadığını söylüyor. Aksine bankaların faizleri indirmeleri halinde konut fiyatlarında yukarı yönlü dalgalanma beklenebilir. 

Mint Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu inşaat malzemelerinin maliyetlerindeki artışın önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini fiyatlarda düşüş yaşanmasının olası olmadığını söyledi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Altıoğlu, ocak ayı itibari ile inşaat maliyetlerinde yüzde 60'a yakın artış olduğunu birçok ülkenin yeni altyapı yatırımlarının söz konusu olduğunu bu sebeple inşaat maliyetlerinde önümüzdeki dönemde fiyatlarının düşmesinin olası olmadığını belirtti.


Altıoğlu, “Belki artış hızında bir yavaşlama olabilir aynı şeyi konut fiyatları için de söyleyebiliriz. Konut fiyatlarının düşmesi gibi bir olasılık zaten yok. Çünkü esas şema 2018-2019 senesinde yaşanan çöküşün telafisi ve düzeltmesi olarak şekillendi. Küresel fiyat hareketlerinin yansımalarını daha görmedik. Önümüzdeki dönem fiyatlara da yansıyacaktır” dedi.

Altıoğlu konut sektörü hakkında inşaat izinlerinin kötü durumda olduğunu, insanların yüzde 92'sinin 15 yaş ve daha genç ev baktıklarını ve İstanbul’da merkezi bölgelerde satılık daire kalmadığını bu sebeple de kentsel dönüşümün tercihin ötesinde mecburiyet olduğunu da belirtti.

6 MİLYON 700 BİN KONUT DÖNÜŞMEYİ BEKLİYOR

İstanbul'un birçok ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında binalar yenileniyor. Peki, megakentte kaç bina riskli, kaç bina da kentsel dönüşüm yapılıyor? Yanıtı Mücahit Topçu ve Halil Kahraman’ın haberinde.

Konut fiyatları düşer mi, beklentiler ne yönde?
Konut fiyatları düşer mi, beklentiler ne yönde?

 

Türkiye'de toplam 28 milyon 600 bin konut bulunuyor. Bu konutların yaklaşık 6 milyon 700 bini riskli. Veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan. Bakanlığa göre; sadece İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut var. Bu konutların 300 binini ise acil dönüştürülmesi gerekenler oluşturuyor.

Aralarında, Kartal, Üsküdar, Bağcılar, Esenler, Kağıthane, Zeytinburnu, Eyüp, Beyoğlu gibi 15 ilçede binlerce binanın dönüşümü 1 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

İnşaat yüksek mühendisi ve kentsel dönüşüm uzmanı Cevdet Şentürk'e göre, kentsel dönüşümün bina bina değil, parsel parsel yapılması daha avantajlı olabilir.

Kentsel dönüşüm kapsamında evi dönüşüme giren vatandaşlara 18 ila 48 ay arasında kira yardımı da yapılıyor.


 

Yorumlar