Kolombiya "barış"ın altıncı yılını kutladı

Kolombiya'da devlet ile FARC'ın imzaladığı anlaşmanın 6. yılı kutlandı

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya "barış"ın altıncı yılını kutladı

Kolombiya'da dönemin hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 24 Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşmasının 6. yıl dönümü kutlandı.

Devlet ile sol görüşlü FARC arasında 53 yıl süren iç çatışmanın sona ermesinin 6. yılı nedeniyle başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda anma töreni düzenlendi.

Etkinliğe, İçişleri Bakanı Alfonso Prada, Kültür Bakanı Patricia Ariza, Çevre Başkanı Susana Muhammed, Birleşmiş Milletler (BM) Doğrulama Misyonu Başkanı Carlos Ruiz Massieu, FARC partisi Comunes temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Massieu, konuşmasında, ülkede topyekun barışı kutladıklarını belirterek, "Siyasi reformalar, kırsal ve tarımsal reformlar barış anlaşmasını yeniden canlandırıyor. Yapacak çok şey var, yeniden doğuşa ve barışı pekiştirmeye ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

FARC'ın siyasi partisi Comunes temsilcisi Manuela Marin ise barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana öldürülen eski FARC mensuplarına değinerek, "Bu altı yıl içinde 353 barış imzacısı suikasta kurban gitti. Altı günde bir cinayet işleniyor, kardeşlerimizin yasını tutmadığımız bir haftamız yok." dedi.

Etkinlik kapsamında, şiddet dönemini anlatan temsili tiyatro gösterileri yapılmasının yanı sıra ülkede çatışmaların en yoğun olduğu zamanlar hatırlatılarak, barışın önemi vurgulandı.

Konuşmaların ardından mini bir konserin verildiği etkinlikte, şiddet döneminde hayatını kaybedenler anılırken salonda duygusal anlan yaşandı.

- Barış süreci

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'la FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016 tarihinde imzalamıştı.

Örgüt, 17 Mart 2017'de 140 silahını Birleşmiş Milletler Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

 

Yorumlar