Kolestrole ne iyi gelir, kolestrol tedavisi nasıl yapılır?

İnsan ve hayvan hücrelerinde barınan yağımsı bir madde özelliğine sahiptir. Vücut kendi salgıladığı gibi ayrıca vücuda alınan besinlerden de vücuda girebilir

Google Haberlere Abone ol
Kolestrole ne iyi gelir

İnsan ve hayvan hücrelerinde barınan yağımsı bir madde özelliğine sahiptir. Vücut kendi salgıladığı gibi ayrıca vücuda alınan besinlerden de vücuda girebilir.
Kolestrolü olan kişi kan değerlerini sık sık kontrol ettirmeli damar sağlığını da korumak için sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Kolestrolü dengeleyen besinlerin tüketilmesi damar sağlığı ile beraber kalp sağlığınıda korumaktadır.

Kolestrolü dengeleyen besinler ise şunlardır;

Domates; Potasyum ile sodyum zengini domates tansiyonun çıkmasını engeller, kolestrolü korur ve kalp ritmini düzenler.

İncir; A,E ve K vitamini bakımından zengin olan incir şeker hastalarının şekerini dengede tutar. İncirin ayrıca tansiyon ve kalp üzerine olumlu etkileri vardır.

Balık; İçerisinde Omega 3 bulunan balık damar sağlığı için oldukça önemlidir. Kolestrolün artmasını ve damarların sertleşmesinin önüne geçer.

Kuru erik; Lifli olduğu için içinde fito kimyasallar bulunur , Karbonhidratlı sağlıklı bir besin olan kuru erik potasyum bakımından da zengindir.

Karpuz; A ve C vitamini bakımından zengindir. Kalp krizine engel olur.

Kolestrol için diğer faydalı besinler ise; Elma, yeşil yapraklı sebzeler ve yer fıstığıdır. Bu besinlerinin tüketilmesine özen gösterildiğinde kolestrolünüzü de dengede tutmuş olursunuz.

Peki kolesterolün yükselmemesi için;

- Trans yağlar yerine, bitkisel yağlar tercih edin.

- Yeşil ve siyah zeytin yiyin

- Lahana ve karnabahar yiyin

- Yeşil yapraklı sebzeler ve domastes tüketin

- Avakado, kuru erik, ceviz, incir, karpuz tüketin

KOLESTEROLE İYİ GELEN BESİNLER

1- CEVİZ: Ceviz birçok organımız ve hastalıklar için iyi gelen şifalı bitkilerden biridir. Cevizin kötü kolesterolü (LDL) düşürücü etkisi de faydaları arasındadır. Ceviz kanın vücudumuzda dolaşımının aracı olan damarlarımıza çok büyük fayda sağlar. Akşamdan birdak suyun içine konulan 5-6 ceviz kurusunun suyunun ertesi sabah içilmesi ve cevizlerinin de yenilmesi kolesterol tedavisi için bitkisel tıp uzmanlarınca önerilmektedir.

2- YULAF: Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği de kolesterol rahatsızlığı için iyi geldiği bilinen bitkiler arasındadır. Düzenli olarak yulaf ezmesi yada yulaf kepeği tüketmek; iyi kolesterolümüzün (HDL) yükselmesine buna karşılık kötü kolesterolün de düşmesine neden olacaktır. Dolayısıyla da kolesterolümüzün dengelenmesi sağlanacaktır.

3- FINDIK: Hepimiz hatırlarız "her gün bir avuç fındık" sloganıyla çok ciddi bir kampanya yapılmış ve de fındığın vücudumuza faydaları tek tek sıralanmıştı. Evet fındık da tıpkı ceviz gibi etki göstererek kolesterolümüzün dengelenmesinde yarar sağlar. Ülkemizde son yıllarda kullanımı yaygınlık kazanan fındık yağları da kolesterolümüzün dengeli devam etmesi için fayda sağlamaktadır. Unutmayın her gün bir avuç fındık kolesterolümüze de iyi gelir. 

4- BALIK: Boşuna denmemiştir "denizden babam çıksa yerim" lafı. Evet kolesterol dengemizi korumak için balık tüketimi çok ama çok önemli bir unsur olarak önümüze çıkmaktadır. Başta somon balığı, göl alabalığı, sardalya ve orkinos türü balıklar olmak üzere birçok balık türü kolesterol rahatsızlığınaa iyi gelir. Yüksek oranda omega 3 içeren balıklar genel olarak vücudumuz için de oldukça yararlıdır. Haftada en az iki-üç kez balık yemek gerekir.

5- SEBZELER: Kimileri buna otçul beslenme de diyebilir lakin çok ama çok sağlıklı bir beslenme türüdür sebze ile beslenmek. Uzmanlar yenilen tüm et, balık vs gibi gıda ürünlerinin yanında mutlaka bolca bitki tüketmemizi de önerirler. Bol olarak, roka, marul, kıvırcık, maydanoz, taze nane, soğan, kara lahana ve mevsimiyse domatesle desteklenen çok az yağlı salatalar yediğimiz et ya da balıklarda bulunabilecek kimi zararlı unsurları tolere etmekte ve vücudumuzu koruma altına almaktadırlar. Dolayısıyla düzenli olarak sebze ve meyve tüketin. Sebzeler ve meyveler kalbinizi de korur. Bademin de büyük faydası vardır. Badem tüketin. Yer fıstığı, çam fıstığı gibi kuruyemişler de hem kolesterolü düşürür hem de kalbi korur. Brüksel lahanası oldukça büyük fayda sağlar.

Elma da düzenleyici etki yapar. Üzüm de elma gibi oldukça etkilidir. Tüketmekte fayda vardır.

Yeşil çay birçok rahatsızlığa iyi geldiği ve birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi kolesterolü de düşürür.

Aynı zamanda siyah çayın da benzer etkisi vardır. Soya fasulyesi de bu rahatsızlık için oldukça faydalıdır. Düşürücü etki için domates tüketmekte yarar vardır. Enginar tüketilmesi fayda sağlar. Atkuyruğu namı diğer kırkkilit otu bitkisi de kolesterol için oldukça yararlı bir bitkidir. Limon, mandalina ve portakal gibi C vitamini içeriği yüksek olan bitkilerde mutlaka tüketilmelidir.

Soğan ve sarımsak birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi bu rahatsızlık için de fayda sağlar. Sofralarınızdan soğan ve sarımsağı asla eksik etmeyin.

Özellikle zencefilin faydası büyüktür. Hazırlanan zencefil çayı bu rahatsızlık için oldukça etkilidir.

Avokado, muz, kivi, mango, armut ve şeftali tüketilmesi gereken meyveler arasındadır.

Et ve tavuğu ızgara yada haşlanmış olarak tüketmenizde yarar var.

Patlıcan ve havuç bu rahatsızlık için oldukça büyük fayda sağlar.

Doğal meyve suları tüketilebilir. Ancak meyve sularının kana hızlı karışarak şekerimizi yükselteceği uyarısını da yapmayı ihmal etmeyelim.

Kaynak: sonhaberler.com

Yorumlar