Kolajen nedir, hangi besinlerde nelerde bulunur?

Kolajen nedir, hangi besinlerde bulunur. Cilt canlılığı ve parlaklığı hatta gençliği için gerekli olan önemli etken maddelerden biri de kolajendir. Peki Kolajen hangi gıdalarda besinlerde nelerde bulunur? İşte kolajenle ilgili merak edilenler.

Kolajen nedir, hangi besinlerde nelerde bulunur? - Sayfa 1

KOLAJEN NEDİR?

Öncelikle kolajenin ne olduğuna kısa bir göz atalım. Kolajen, vücudumuz için gerekli olan en önemli yapısal proteinlerden biri. Vücutta doğal olarak bulunur; ancak 25 yaşından sonra azalmaya başlar.

Kolajen, özetle insan vücudundaki canlılığı ve esnekliği sağlayan ve insanı genç tutmaya yarayan bir maddedir. O azaldıkça insanın yaşlanma süreci daha da hızlanır.

Kolajen nedir, hangi besinlerde nelerde bulunur? - Sayfa 2

Bilim insanları tarafından ortaya konan araştırmalara göre; insan vücudu, glisin ve prolin adlı iki aminoasidi bir araya getirerek kolajen proteininin öncüsü olan prokolajeni sentezler. Bu sentezin gerçekleştirilmesinde C vitamini de görev yapar. Dolayısıyla yeterli kolajen üretimi için C vitamininin en önemli kaynakları olan taze meyve ve sebzeler yeterli miktarda tüketilmelidir.

Kolajen nedir, hangi besinlerde nelerde bulunur? - Sayfa 3

KOLAJENİN FAYDALARI NELERDİR?

Aslında tam bir mucize denilebilir kolajen için. Çünkü; cilt sağlığını geliştirir, derinin elastikiyetini arttırır, cilt kusurlarının önlenmesini ve iyileştirilmesini destekler. Kırışıklık oluşumunu azaltarak yaşlanmayı geciktirir.

Kıkırdak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

Eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur, eklem iltihaplanmalarını önler.

Kolajen nedir, hangi besinlerde nelerde bulunur? - Sayfa 4

Kas kütlesinin korunması ve arttırılması üzerinde etkilidir.

Saç ve tırnak sağlığını geliştirir.

Yaşlanmanın cilt ve iskelet sistemi üzerindeki etkilerini hafifletir.