KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:

- "2016 sonuna kadar iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, federal bir çözüm hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" - "Aynı dinden olan insanların birbirlerini boğazladığı bir dönemde, farklı dinlerden toplumların aynı federal devlet çatısı altında bir araya gelebilmeleri önemli bir mesaj oluşturacaktır"

Google Haberlere Abone ol
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:

İSTANBUL (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "2016 sonuna kadar iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, federal bir çözüm hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz." dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu ve Amerikan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Global Liderlik Forumunun (GLF) gala yemeğinde konuşan Akıncı, gelişmelerin tüm insanlığı büyük ve tarihsel bir yüzleşmeye çağırdığını, bir yanda kalkınmış müreffeh ülkeler, zengin coğrafyalar diğer yanda çatışma ve yoksullukla boğuşan ülkeler olduğunu anlattı.

Barış ve daha adil bir düzen yaratılması gerektiğini anlatan Akıncı, Ortadoğu'nun yanı başında, Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs'ta da kalıcı barış ve adil çözüm için yıllardır süren uğraşlar olduğunu kaydetti.

12 yıl önce Annan Planı sürecinde çözüme çok yaklaşıldığını, ancak çabaların sonuçsuz kaldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, 1 yıldır müzakereleri Nikos Anastasiadis ile birlikte kendisinin yürüttüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"2016 sonuna kadar iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, federal bir çözüm hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bir yandan kapsamlı çözümün ana unsurlarını oluşturan başlıklar üzerinde ilerleme sağlarken, diğer yandan da iki toplumu birbirine yakınlaştıracak, aralarındaki güven duygusunu artıracak önlemler üzerinde de çalışmaktayız. Eğer başarılı olur ve yarım yüzyıldır çözümsüz kalan bu soruna, karşılığı kabul edilebilir bir çözüm bulabilirsek bunun olumlu yansımalarının Kıbrıs ile sınırlı kalmayacağının da farkındayız. Böyle bir coğrafyada Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm, bölge barışı için de önemli bir örnek olacaktır. Aynı dinden olan insanların birbirlerini boğazladığı bir dönemde, farklı dinlerden toplumların aynı federal devlet çatısı altında bir araya gelebilmeleri önemli bir mesaj oluşturacaktır."

Kıbrıs'ta bir çözümün, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları temelinde yaşanan gerginlikler ve çatışma olasılıklarının yerini işbirliğine ve ortak yarara bırakması anlamına da geleceğine dikkati çeken Mustafa Akıncı, sözlerini, "Doğu Akdeniz'deki doğalgazın en pratik, en hızlı, en ucuz yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasının yolu açılmış olacaktır." diye tamamladı.

Yorumlar