Kızılay neden çadır sattı? Kızılay'ın çadır satışı normal mi? İşin aslı nedir?

Kızılay'ın deprem esnasında çadır talebinde bulunan AHBAP derneğine çadır sattığının ortaya çıkması tartışmalara neden olmuştu. Kızılay'ın çalışma sistemini bilmeyenler olayı duyunca hayretler içerisinde kaldı; ancak onbinlerce çadır üreten Kızılay'ın çalışma sistemini bilenler ise şaşırmadı.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay neden çadır sattı? İşin aslı nedir?

Kızılay neden çadır sattı veya Kızılay'ın çadır satması normal bir olay mı, işleyiş nasıl soruları bu aralar merakla soruluyor. AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent'in "Kızılay'dan çadır satın aldık" açıklamasından sonra gündeme gelen konuyla ilgili taraflardan gelen açıklamalar aslında işin aslının ne olduğunu ortaya koyuyor.

Kızılay'ın çadır üretimine 10 binlerin üzerine çıkarmak için bir şirket kurduğu herkes tarafından biliniyor. Bu şirket aracılığıyla çadır üretimi yapılarak Türkiye'nin afet dönemlerinde kullanacağı çadır ihtiyacı karşılanıyor.

KIZILAY NEDEN ÇADIR SATTI?

Deprem öncesinde Kızılay'ın ürettiği çadırlardan yurt dışına isteyen ülkelere bağış karşılığında ihraç ettiği de biliniyor.

Aynı şekilde yurt içinde de isteyenlere bağış karşılığında verdiği bilinen bir gerçekti. Kızılay bunu gizli saklı değil aleni bir şekilde internet sitesi üzerinden faturalı bir işlem halinde gerçekleştiriyor. Çadır satışı karşılığında elde edilen gelir de yine Kızılay'ın yardım faaliyetlerinde kullanılıyor. 

Aynı şekilde Kızılay Maden Suyu da yine fabrikalarlarda üretilerek satılıyor. Satıştan elde edilen gelir yine yardım faaliyetlerinde kullanılıyor.

Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde Kızılay iştirakinin, deposundaki çadırları para karşılığı Ahbap Derneği'ne sattığının ortaya çıkmasından sonra, derneğin kurucusu Haluk Levent açıklama yaptı. Levent "Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan" dedi. Levent, Kızılay'dan konserveyi de parayla aldıklarını söyledi.

Fox TV’de konuk olduğu programda konuşan Levent, Sivil Toplum Kuruluşları AFAD'la işbirliği protokolü yaparlar. Devlet bir AFAD, bizler STK'yız. Devletle biz nasıl yarıştırılabiliriz? Biz ancak el ele insanların yardımına koşabiliriz" ifadelerini kullandı.

HALUK LEVENT'İN AÇIKLAMASI

Levent Kızılay'dan satın alınan çadırlar için de "15 bin 250 adet çadır aldık. 2 bin 50’si Kızılay’dan alındı. 13 bin 200 tanesi de başka firmalardan alındı. 28 tanesinin faturasını yayınlayacaktık zaten" dedi.

Levent şöyle devam etti: "Arkadaşlar Kızılay'ın internet sitelerinden çadır sattığını görmüşler. Sitelerde var. Ankara Eczacılar Odası da almış, biz niye almayalım. Hemen öğrendik ihracat yapılmak üzere hazırlanan 2 bin 50 çadır var. Kızılay'ın iştiraklerinin çadır sattığı piyasada biliniyor. Deprem zamanı veya değil, biliniyor. Ben o an hiçbir şey düşünemiyorum. İnsanlar ölüyor orada, dışarıda tir tir titriyorlar. Benim orada insanlara çadır getirmem lazım. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyurun AFAD yetkilileri yalanlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var. Kızılay'dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem."

KIZILAY BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş’nin çadırları deprem bölgesine kendi adına göndermek isteyen AHBAP'a bedel karşılığında vermesi tepkilere neden olmuştu. Bunun üzerine bir açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap ve Kızılay’ın işbirliğinin “ahlaki, akılcı ve yasal” olduğunu savundu.

İddia ilk olarak Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel tarafından gündeme getirildi. Murat Ağırel dün yayımlanan haberinde, “Kızılay, depremin üçüncü gününde Ahbap’a 46 milyon TL'lik çadır satışı yaptı” iddiasını ortaya koydu.

İddiaları Kızılay’a sorduğunu kaydeden Ağırel, Kızılay’dan “Çadır üretiminin devamını sağlamak için ham madde bedelinin kabul edildiği” yanıtını aldığını yazdı.

Ağırel Kızılay’a, "Kızılay 6 Şubat tarihinde ne kadar çadıra sahipti? Kaç çadır dağıttı? Ahbap adlı kuruluşa çadır sattı mı? Satış miktarı kaç adet ve tutar nedir? Başka kurumlara çadır satışı gerçekleşti mi? Kızılay hangi vakıf ve derneklere erzak yardımı yaptı? Miktarı ne kadardır? Kızılay çadır fabrikasında ve konteyner fabrikasında kaç adet stok vardı? Bu stoklar nerelere dağıtıldı?” sorularını yönelttiğini belirtti.

Ağırel, haberinde Kızılay’dan aldığı yanıtı da paylaştı. Buna göre Kızılay, Türkiye Afet Müdahale Planını (TAMP) kapsamında barınma konusunda “destek kuruluş” niteliğinde olduğunu belirtti, “Kızılay, TAMP’ın kendisine yüklediği destek kuruluş niteliğinden kaynaklı olarak kendi stoklarında afet öncesi 40 bin adet kadar çadır tutmaktaydı. Daha sonra temin ettikleri ve bağlantılarından gelenlerle birlikte afet sonrası 54 bin adet çadırı AFAD emrine vermiştir. Bu çadırların tamamı AFAD koordinasyonunda afet bölgesinde dağıtılmıştır” dedi.

Habere göre Kızılay’ın açıklaması şöyle devam etti: “Kızılay Çadır ve Tekstil hem Kızılay’a (boşalan bu stokların yerine konulması için) hem AFAD’a (AFAD, sadece Kızılay’ın üretimine bağlı olmayıp, özel sektörden de barınma üniteleri tedarik etmektedir) hem de BM kuruluşları ve insani yardım kuruluşlarına çadır imal edip teslim etmektedir.

“Ahbap Derneği de bağışçılarından temin ettiği kaynakla bölgede yaşanan barınma ihtiyacına destek olmaya karar vermiş, bu noktada Kızılay’dan temin ettiği çadır kapasitesini AFAD’ın göstermiş olduğu noktalara sevk etmiştir. Kızılay bu süreci afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi açısından değerlendirmiştir. Çadır üretiminin devamını sağlamak için de ham madde bedelini kabul etmiştir.“

Daha önce 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgeye çadır gönderebilmek için çeşitli firmalarla iletişime geçtiklerini söyleyen Haluk Levent de, firmaların en erken 1 hafta içerisinde çadır gönderebilecek durumda olduklarını, bunun üzerine Kızılay iştiraki Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile iletişime geçtiklerini ve şirketten çadır aldıklarını açıklamıştı.

Levent, Erzincan’dan 8 tır ile 1232 adet çadırın Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara'dan da 8 tır ile 918 adet çadırın Hatay’a gönderilmek üzere 10 Şubat'ta yüklendiğini ve aynı gece dağıtıldığını kaydetti.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, tartışmaların ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, Kızılay Çadır ve Tekstil’in Kızılay’ın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti etmekle yükümlü olduğunu ve kamu ile uluslararası kuruluşların taleplerini ürettiğini, satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktardığını, Kızılay’ın da afetler için gerekli olan çadır ve insani yardım malzemelerini ürettirerek depoladığını ve ihtiyaç anında vatandaşlara ücretsiz dağıttığını açıkladı.

Kınık açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ahbap Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’den maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’de Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.”

Yorumlar