Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı tamamen bitti mi? KÇÖ son durum nedir?

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı tamamen bitti mi? KÇÖ son durum nedir? bu imkan faydalanan esnaf ve çalışanlar tarafından merakla soruluyor. Kabine toplantısında bu hakkında bir karar çıkmasını bekleyen esnaf, beklediği açıklamayı göremeyince iyice merak etmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kısa çalışma ödeneği KÇÖ uzatıldı mı?

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı tamamen bitti mi? KÇÖ son durum nedir? veya kısaltılmış haliyle KÇÖ uzatılacak mı, bu konuda herhangi bir açıklama ya da detay var mı? Binlerce esnaf ve çalışanın salgın döneminde faydalandığı kısa çalışma ödeneği bilindiği gibi en son nisan ayında uzatılmıştı. Ancak esnaf bir kez daha uzatılıp uzatılmayacağı konusunda merak içinde bulunuyor. 

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısında alınan normalleşme kararları açıklandı. Açıklanan kararlar arasında bütün kısıtlamaların kaldırıldığı, hayatın normal akışına döneceği belirtilmişti. Açıklamada gözler kısa çalışma ödeneği, nakdi yardım destekleri gibi desteklerin durumuna da çevrilmişti. Ancak bu konuda bir açıklama yapılmamıştı.

Kısa Çalışma Ödeneği uzatıldı mı
Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında çalışanların maaşının yüzde 60'ını devlet karşılıyordu.

 

Sigortalı çalışanın son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ı olan günlük kısa çalışma ödeneği ödemeleri belirtilen tarihe kadar devam edecek. Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirleniyor. 21 Haziran'da yapılan Kabine Toplantısı ile beraber milyonlar kısa çalışma ödeneği için yapılacak açıklamalara odaklandı. Ancak konuya dair yeni bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'kısa çalışma ödeneği' müjdesi gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık." demişti.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” veya “27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak bildirilir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar, 1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Özetlersek; Kısa çalışma ödeneği bu ay son buluyor. Tekrar uzatıldığına dair herhangi bir açıklama yok. Yeniden uzatılması için de herhangi bir sebep görülmüyor; çünkü kapalı olan bütün işletmeler ve esnaf kısıtlamasız bir şekilde faaliyetlerine başlayacak. Dolasıyıla kısa çalışma ödeneği uzatılmayacak.


 

Yorumlar