Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uzatıldı mı uzatılacak mı?

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uzatıldı mı yoksa bir daha da uzatılmayacak mı sorusu zor durumdaki esnaf ve çalışanlar tarafından merakla soruluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı son açıklamalarla birlikte konu hakkında esnafın da merakı arttı. Peki, son durum nedir uzatılacak mı?

Google Haberlere Abone ol
Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uzatıldı mı?

Kısa Çalışma Ödeneği KÇÖ uzatıldı mı ya da uzatılacak mı yoksa mart ayı sonu itibariyle sona mı erecek. Koronavirüs ile mücadele sürecinde esnafın imdadına yetişen Kısa Çalışma Ödeneği esnafın da deyimiyle KÇÖ uzun süredir esnaf ve çalışanlara ödeniyordu. Koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirlerin gevşetilmesi ve hemen hemen bütün iş yerlerinin faaliyetlerine kısıtlı da olsa başlaması üzerine artık bu ödenek desteğinin de kesileceği haberi geldi. KÇÖ'nün kesileceği haberini dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Bu nedenle de bir umut bazı esnaf ve çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği uzatıldı mı ya da uzatılacak mı?  sorusunu yine de soruyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Mart 2021 Pazartesi günü düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda en dikkat çeken konu başlıkları arasında Kısa Çalışma Ödeneği başlığı bulunuyordu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısa Çalışma Ödeneği konusunda, gelinen nokta ve alınan tedbirlerin gevşetilmesi nedeniyle artık yeni bir karar aldıklarını söyledi.

Erdoğan, kısa çalışma ödenğinin mart ayı sonu itibariyle artık ödenmeyeceğini söyledi. Yani mart ayı ödemeleri de yapıldıktan sonra artık kısa çalışma ödeneği ödenmeyecek. 

Erdoğan açıklamasında aynen şöyle demişti: 

"Bu dönemde 3,7 milyon çalışanımıza 30 milyar lirayı bulan tutarda kısa çalışma ödemesi yaptık. Salgının seyrine göre peyderpey uzattığımız bu uygulamayı mart sonunda bitiriyoruz. Şartları kısa çalışma ödeneği almaya yetmeyen ve ücretsiz izne çıkarılan 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakdi ücret desteği ödedik. İşsizlik ödeneği kapsamında 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. Normalleşme desteğiyle 3,6 milyar liradan fazla prim mahsuplaşması imkanı sağladık."

Peki, bir uzatma söz konusu olabilir mi? Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda şu anda herhangi bir açıklama daha doğrusu hiçbir emare görülmüyor. Uzatılması için koronavirüs salgınının yeniden ilk günlerdeki gibi hızla yayılıyor olması ve ölüm oranlarının artması gerekiyor. Ancak koronavirüs aşılarının bulunması, hastalığı tedavi yöntemlerinin ilk günkünden çok daha fazla gelişmesi gibi vesileler artık eskisi olmayacağı ümit ediliyor. Dolayısıyla durumun daha da iyiye gitmesi, esnaf ve sanatkarların da işlerine geri dönmesi ve ekonominin normal rayına oturması hepimizin ortak temennisidir. 

Umarız bir daha kısa çalışma ödeneği gibi desteklere ihtiyacımız olmaz ülke olarak refah dolu günleri kaybetmeyiz. 

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında koronavirüs nedeniyle kapanan iş yerlerinde veya çalışamayan iş yerlerindeki çalışanların maaşlarının yüzde 60'ının ödenmesi ve SGK primlerinin ödenmesi gibi seçenekleri barındırıyordu. 

Destek, iş yerleri tarafından yapılan başvurular sonucunda işçilerin hesaplarına yatırılıyordu 

İşçilerin aldıkları ödeme maaşlarının yüzde 60'ı kadardı. 

Özetlersek; 

Kısa Çalışma Ödeneği KÇÖ'nün uzatıldığına ya da uzatılacağına dair henüz bir gelişme veya emare yok.

 

Yorumlar