Kırgızistan ile Kazakistan arasında "Babanov" krizi

- Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev: - "Kırgızistan halkının, zenginlerin ve diğer devlet yöneticilerinin izinden giderek yolundan sapmasından endişe duyuyorum"

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan ile Kazakistan arasında "Babanov" krizi

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da 15 Ekim'de cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak Ömürbek Babanov ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in görüşmesi üzerine iki ülke arasında başlayan "Babanov" krizi büyüyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ABD'de Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulundaki konuşmasında, gelecek ay cumhurbaşkanını seçecek Kırgızistan halkına seslendi.

Kırgızistan'daki seçimde yarışacak cumhurbaşkanı adayı Babanov'un Nazarbayev ile görüşmesine atıfta bulunan Atambayev, "Kırgızistan halkının, zenginlerin ve diğer devlet yöneticilerinin izinden giderek yolundan sapmasından endişe duyuyorum." dedi.

"Kırgız liderinin başının kaşıklarla tekrar dövülmesine izin vermemeliyiz. Bir kez daha ulusal servetin satılmasına izin vermemeliyiz. Toprakların hediye olarak verilmesine ve halkın üzüntü içinde yaşamasına izin vermemeliyiz." ifadesini kullanan Atambayev, "Paraya, tatlı konuşmalara kanmayın. Sahte gözlere aldanmayın. Onurumuzu, birliğimizi, vatanımızı ve halkımızı korumalıyız." diye konuştu.

Babanov, Nazarbayev ile dün Kazakistan'ın Almatı şehrinde bir araya gelmiş, Kırgızistan'a verdiği destekten ötürü Nazarbayev'e teşekkür etmişti.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'in, Kırgızistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Babanov ile görüşmesini, ülkenin içişlerine karışmak olarak nitelemiş tepkisini protesto notası ile iletmişti.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da Devlet Başkanı Nazarbayev'in Kırgızistan cumhurbaşkanı adaylarından biriyle görüşmesine Kırgızistan Dışişleri Bakanlığının tepkisini "aşırı şaşırtıcı" bulduğunu açıklamıştı.

Bu tepkiye Kazakistan, Nazarbayev'in daha önce, iktidar partisinden cumhurbaşkanı adayı olan Sooronbay Ceenbekov'u da kabul ettiğini hatırlatarak karşılık vermişti.

Kırgızistan'daki cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak Babanov, kazanması durumunda mevcut parlamenter sistemden vazgeçerek referandumla başkanlık sistemini getireceğini belirtiyor.

Yorumlar