Kırgız-Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi kuruluşunun 25. yılını kutluyor

- Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç: - "Kırgız Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi ortak kültürü birleştiren bir proje olarak başarısını kanıtladı"

Google Haberlere Abone ol
Kırgız-Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi kuruluşunun 25. yılını kutluyor

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da 1992 yılında kurulan Kırgız-Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi'nin 25. kuruluş yıldönümü düzenlenen programla kutlandı.

Lisenin konser salonunda düzenlenen programa, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, KKTC Bişkek Temsilcisi Atınç Keskin, Kırgızistan İlk ve Ortaöğretim Mesleki Eğitim Ajansı Başkanı Taalaybek Çolponkulov, öğretmenler, öğrenci velileri, lisenin eski mezunları ile çok sayıda davetli katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının okunması ve okulun tanıtım filmi gösterimiyle başlayan programda konuşan Kılıç, "Kırgız-Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi'nin ortak kültürü birleştiren bir proje olarak başarısını kanıtladı." dedi.

Okulun kurulmasından bu yana emeği geçenlere teşekkür eden Kılıç, ülkedeki ortak eğitim kurumlarının, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde oynadığı rolünün altını çizerek şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Kırgızistan'daki eğitim projeleri hep ortaklık şeklindedir. Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi buna bir örnektir. Bunlar ortak projeler oldukları için zor projelerdir. Çünkü iki müfredatı, kültürü ve öğretmenleri bir araya getirmek ve birleştirmek lazım. Bunun basit yöntemi de vardır. Kendi okulunuzu açarsanız, kendi öğretmenini getirirsiniz veya burada bulursunuz. Ama Türkiye'nin amacı burada ortak okullar kurmaktır, emperyalist okullar kurmak değil."

Okulun kuruluşunun 25. yıldönümünü kutlayan Kırgızistan İlk ve Ortaöğretim Mesleki Eğitim Ajansı Başkanı Çolponkulov, okulun iki ülkenin ortak aldığı kararla kurulduğunu hatırlatarak, "Bu uluslararası bir okul. Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ilk açılan okullardan bir tanesidir." diye konuştu.

Çolponkulov, okulun teknik imkanları, kaliteli eğitimi ve verdiği terbiye sayesinde ülkede velilerin arasında itibar ve ün kazandığını söyledi.

Okulda eğitim almak için her yıl çok sayıda öğrencinin yarıştığını anımsatan Çolponkulov, "Kırgız Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi 25 yılda mezun verdiği 700 kızımıza güzel terbiye, ahlak, iman ve eğitim kazandırdı. Bu öğrencilerimiz iş ve aile hayatında çok başarılı öğrenciler oldular." ifadelerini kullandı.

Çolponkulov, iki ülke halkının arasında dostluğu pekiştirmek amacıyla kurulan lisenin uluslararası çapta önemli bir statüye sahip olduğunun altını çizdi.

Okula verilen desteklerden dolayı Türk Büyükelçiliğine teşekkür eden Çolponkulov, Büyükelçiliğin Eğitim Müşaviri Recep Sula'ya ödül takdim etti.

Sula şimdiye kadar hizmeti geçen bütün öğretmen ve yöneticilerin adına ödülü aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından kız öğrenciler sahnede şarkı söyleyerek, halk oyunlarını oynayarak, ulusal çalgıları çalarak, Manas Destanı'ndan kesitleri söyleyerek hünerlerini sergiledi.

Öğrencilerin hazırladıkları Osmanlı ve Kırgız kıyafetleri defilesi, fotoğraf sergisi ve ikramların ardından program sona erdi.

Yorumlar