Kiralık ev bulunamıyor, işte en çok zam yapan il

Kiralık konut sıkıntısı okulların açılmasıyla birlikte zirve yaparken, üniversitelerin açılmaya başlamasıyla birlikte ev bulmak tam bir çileye dönüştü. İstanbul'da bazı semtlerde bodrum katları bile 2 bin 500 liraya çıkmış durumda.

Google Haberlere Abone ol
Kiralık ev bulunamıyor, işte en çok zam yapan il

Türkiye genelinde pandemi fırsatçılığı nedeniyle ev kiraları bir anda zirve yaptı. Okulların açılması, üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte ise kiralık ev neredeyse yok durumuna düştü. Kiralık evlerde en fazla zam yapan iller ise sırasıyla Mersin, Diyarbakır ve Tekirdağ oldu. İstanbul'da resmi istatistiklere göre artış oranı yüzde 40'larda görünüyor; ancak bazı semtlerde yüzde 100'den fazla zam yapıldığı biliniyor. Birçok semtte 2 bin liralık evler 4 bin liraya, bin liralık evler 2 bin liraya çıkmış durumda.

"Kadıköy'de kiralık ev bulunamıyor... Bağcılar'da bodrum kat 2 bin 500 liradan başlıyor... Fatih'te öğrenciler sokakta kaldı..." Hep İstanbul'u konuşuyoruz ancak yurt genelinde de durum farksız. Örneğin "Şu an kiralık evimiz yok" denilen Diyarbakır'da ve “Öğrenciler kaydını donduracak” uyarısının yapıldığı Eskişehir’de durum daha vahim... Hurriyet.com.tr şehir şehir araştırdı. İşte yurt genelindeki 'kiralık' çilesinin fotoğrafı ve uzmanların öngörüleri…

Türkiye genelinde son bir yıldır ev fiyatları zirveyi gördü. Buna bağlı kira ücretleri de tavan yaptı. Kira artışının ülke genelindeki yıllık artış oranı yüzde 34,6 olarak ölçüldü. Yaklaşık bir buçuk yıl kapalı olan okulların da açılmasıyla yurt genelinde 'uygun fiyata kiralık ev bulmak' neredeyse imkansız bir hale geldi.

Devlet, Avrupa’daki ev kiralama şirketi modeli gibi formüller üzerinde duruyor. Peki Türkiye'nin hangi şehirlerinde durum daha vahim. Bir fotoğraf çekmek istedik.

Yıllık bazda kira artışlarının en yüksek olduğu il yüzde 59,2 ile Mersin. Onu yüzde 55,2 ile Diyarbakır, yüzde 51,5 ile Tekirdağ, yüzde 46,7 ile Şanlıurfa ve yüzde 42,3 ile İstanbul izliyor.

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç'a göre kentteki durum İstanbul'dan daha vahim. "Şu an kiralık evimiz yok" diyen Başkan Koç "Diyarbakır, hep dikkat çeken İstanbul'u kira artışları bakımından geçmiş durumda. Gelen öğrenci ve aileler şu an kiralık ev bulamazlar. Kira fiyatları da asgari ücreti hemen hemen geçmiş durumda. Bir kere ilimizde 15-20 bin civarında konut sıkıntısı açığı var. Bu durum ilimizdeki kira fiyatlarını oldukça artırıyor. Biz bazen ev sahipleriyle konuşuyoruz ve yaptıklarının doğru olmadığını söylüyoruz. Ancak onlar da 'Ben şu kadar paraya ev aldım. Aldığım kira evin taksitini karşılamazsa ben zarar ederim' diyor. Eskiden iki öğrenci bir araya gelip bir ev kiralayabiliyordu ancak bu durum artık oldukça zor"

Kaynak: Hürriyet


 

Yorumlar