Kira artış oranı 2020 hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira artış oranı 2020 hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı nasıl hesaplanır? sorularının yanıtı yeni yılın ilk günlerinden en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, 2020 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Google Haberlere Abone ol
Kira artış oranı 2020 hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira artış oranı 2020 hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı nasıl hesaplanır? 2020 yılına girmemizle birlikte ilk günlerin en çok merak edilen ve araştırılan soruları arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Peki, 2020 kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında 2020 yılının ilk ayından kira kontratları yenilenmesi için görüşmeler başladı. Ev sahipleri ve kiracılar yeni kontrat için kira artış oranını merak ediyor. 2020 yılının ilk aylarından kontratları yenilecek olan ev sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biri de "2020 kira artış oranı ne kadar?" oldu. Peki, kira artış oranı 2020 yılında ne kadar? Bu oran nasıl hesaplanır?

2020 KİRA ARTIŞ ORANLARI

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından vatandaşların, özellikle kiracı ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri de kira artış oranlarının ne kadar olduğu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE - 2003=100) 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,74, arttı. 2018 yılının Aralık ayına göre %11,84 olarak gerçekleşen enflasyon rakamlarında %15,18 artış gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan bu rakamlara göre, ev sahipleri kiracılarına yüzde 15.18 oranında zam yapacak.

Kira artış oranı nasıl hesaplanır

2020 KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANIR?

Daha önce üretici fiyat endeksi oranları üzerinden yapılan kira zamlarına el koyan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı yeni bir düzenlemeye gitti. Bakanlık tarafından 2019-2021 yılları için hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) ile bu uygulamada düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık her ay ve her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Bu kapsamda belirlenen en üst sınıra kadar ev sahipleri zam uygulayabilir. Ancak ev sahibi ve kiracının ortaklaşa belirlediği rakamlarda üst oran TÜFE oranları ile belirlensede iki taraf kendi aralarında anlaşmaya vararak bu oranları daha da aşağılarda tutabilir veya bir yıl boyunca hiç zam yapmayabilir. Kira artış oranında üst sınır TÜFE rakamlarına göre, alt sınır ise kiracı ve ev sahibinin anlaşmasına göre belirleniyor. 

ÖRNEK HESAPLAMA

Kira artış oranında yapılacak olan artışın hesaplanbilmesi için örnek bir hesaplama uygulaması ile artış oranları belirlenebilir. Ev sahibine kiracı tarafından verilen mevcut kira bedelin 700 TL olduğu düşünüldüğünde bu kiranın tavan artış fiyatı 111 lira olabilir.

Kiracı tarafından ödenen mevcut kira: 700 Türk Lirası (TL)
2020 için tavan zam oranı: 15,87
2020 zam bedeli: 111,09 Türk Lirası (TL)
Uygunabilecek en yüksek zamlı kira bedeli: 811,09 lira Türk Lirası (TL)

Kiracı tarafından ödenen mevcut kira: 800 Türk Lirası (TL)
2020 için tavan zam oranı: 15,87
2020 zam bedeli: 126,96 Türk Lirası (TL)
Uygunabilecek en yüksek zamlı kira bedeli: 926,96 lira Türk Lirası (TL)

Kira artış oranı nasıl hesaplanır

KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki en büyük problemlerden biri de kira artış oranının ne kadar olacağı mevzusudur. Bazı ev sahiplerinin yıllık kira oranlarına fahiş zamlar uygulamasının ardından harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı, Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) ile bu sorunu ortadan kaldırarak hem kiracının hem ev sahibinin hem de ekonominin yararına olabilecek bir uygulama belirledi. Buna göre, ev sahipleri tüketici fiyat endeksi ortalamasına göre kirada artışa gidebilecek. Kontratın devam ettiği sürelerde kiraya zam yapamayacak olan ev sahipleri kontrat bitiminde tüketici fiyat endeksi ortalamasına göre, zam uygulayabilecek. Fakat bu oran ev sahibinin zam uygulayabileceği en tavan fiyattır. Yani, kirası 800 lira olan bir daire, TÜFE ortalaması yüzde 10 olduğu zaman ev sahibi bu kiraya yüzde 20 zam yapamayacak. 

Yorumlar