Ziya Selçuk kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, mesleği nedir?

Ziya Selçuk kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Milli Eğitim Bakanlığı'na ilk kez kurum içinden, işin ehli biri bakan olarak atandı. Onun bakan seçilmesi özellikle eğitim camiasında olumlu bir tepkiyle karşılandı. Peki Ziya Selçuk aslen nerelidir, kaç yaşındadır, daha önce hangi kurumlarda çalıştı?

Google Haberlere Abone ol
Ziya Selçuk kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Milli Eğitim Bakanlığı'na ilk kez kurum içinden bir bürokrat atandı. O da Ziya Selçuk'tu. Peki Ziya Selçuk aslen nerelidir, kimdir, kaç yaşındadır?

Ziya Selçuk aslen Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Emirler köyündendir.

Asıl mesleği eğitimci; uzmanlık alanı ise Gelişim psikolojisi, Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik'tir.

Ziya Selçuk 1 Mayıs 1961 yılında Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Emirler Köyü'nde dünyaya geldi.

İlkokulu doğduğu köyde tamamladı.

Ortaokul ve lise öğrenimi Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı.

Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikolojik Danışma - Rehberlik alanlarında Ankara Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesinde de doktora derecelerini aldı

Yükseköğretim kurumlarında uzun yıllar öğretim üyeliği ve yöneticilik görevlerinde bulundu.

Ziya Selçuk aslen nerelidir, kaç yaşındadır?

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kuruluğu Başkanlığı görevini yürüttü.

Vakıf üniversitelerinde mütevelli heyeti başkanlığı ve üyeliği yaptı.

Eğitim siyaseti alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve üyelik, TUBİTAK-SOBAG Yürütme Kurulu Üyeliği, Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Voleybol Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı, PDR Derneği Yöneticiliği, köşe yazarlığı, uluslararası kuruluşlarda proje uzmanlığı görevlerini başarıyla yürüttü.

Aynı zamanda Türk Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, bilimsel dergi editörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü Bilim Diplomasisi Kurul Üyeliği ve benzeri birçok görevde bulundu.

Çok sayıda resmi ve özel okulun modellenmesi ve kuruluşuna liderlik etti.

Rehberlik, davranış gözlemi, iletişim, öğrenme, mizaç konularında kitapları ve yüzlerce makalesi bulunuyor.

Evli ve üç çocuk babasıdır.

İLGİNÇ BİR HAYAT VE BAŞARI ÖYKÜSÜ

Ziya Selçuk'un ilginç hayat öyküsünden sadece bir kesit: 

Ankara’nın bir köyünde yaşayan bir çocuk. Ana, babası şehre göçmeye karar veriyor, Selçuk’u da babaannesinin yanında erkek olsun diye köyde bırakıyorlar.

4.5 yaşında ilkokula başlıyor. Daha miniminnacık bir çocuk. Sınıftakiler ondan büyük. Onlara yetişmesi zor.

Ziya Selçuk o günleri kendi ağzıyla şöyle anlatıyor:

Öğretmen A harfi çiz diyor, ben ters A çizip, ortasına da iki nokta koyuyorum. Daha küçük bir çocuğum, aklım oyunda. Nereden bileyim A'yı. Köyde gördüğüm ineğin gözlerine benzetiyorum ters A’yı. İçine nokta koyuyorum. Ama bunu anlamadılar. Beni gerizekalı zannettiler. Sonra şehre gittik, orada da okulda uyum sorunları oldu. Hep kaçardım, defalarca sınıfta kaldım.

Selçuk okul hayatı boyunca hem öğretmenleri hem arkadaşları tarafından damgalanmış, farklı olmakla itham edilmiş.

Aşırı derecede asosyal olan Ziya Selçuk bu durumu nasıl değiştirdiğini ise şöyle anlatıyor: 

İnsanlarla iletişim kuramıyordum. Dediğim gibi ben asosyaldim. Sonra Necip Fazıl’ın, 'Bir Adam Yaratmak’ adlı piyesini okudum ve ben de kendimi yarattım. Otobüse biniyordum ve o gün için kendime ödevler veriyordum. Tanımadığım iki kişiye saat sormak ya da selamlaşmak gibi. Başka bir gün kumaş almayacağım halde kumaşçıya giriyor ve pazarlık yapıp çıkıyordum. Böyle böyle iletişim kurmayı, sosyalleşmeyi başardım.

Sonrası müthiş bir başarı öyküsü. Okul tarafından anlaşılmayan, kabul görmeyen, içe kapanık bir çocuk kendi kendini inşa etmeye karar veriyor ve kendini yetiştirme süreci başlıyor. Önüne geleni okuyor, felsefeye ve psikolojiye merak sarıyor.

Ziya Selçuk, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk Milli Eğitim Bakanı olarak 10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan kabinede görev almaya başladı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar