Lafonten kimdir?

Jean de La Fontaine, ünlü Fransız şair ve yazar, fabl eserleri ile kötüyü göstererek iyinin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

Google Haberlere Abone ol
Lafonten kimdir?

Fransız şair ve yazar olan Lafonten kalem aldığı fabl eserleri ile dünyaca üne kavuşmuştur. Lafonten hukuk tahsili görmüştür. İlk masallarını 1673'te kaleme aldı. 

La Fontaine'in eserlerinde sadelik ve açıklık görülür. Konuşma şeklinde akıcı şiirleri, hayvanlar üzerinde tenkitleri, incitmeden iğneleme usulleri ile Fransız edebiyatına büyük eserler kazandırmıştır.

Lafonten masallarındaki konular, şark klasiklerinden alınmadır. Lafonten'den çok önceleri yazılmış Beydeba'nın Kelile ve Dimne eserindeki hikâyelerin 18 tanesi, bu Fransız edebiyatçısı tarafından şiir şeklinde tekrarlanmıştır. Masalları çoğunlukla herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmıştır. Lafonten'in canlı, hızlı, incelik ve nükte dolu bir anlatımı vardır. Kişilerini hemen daima hayvanlar arasından seçerse de bazen insanları, bilhassa köylüleri de olaylara karıştırır. Sık sık bahsettiği hayvanlar aslan, kurt, tilki, eşek ve horozdur.

Lafonten, kötüyü göstererek iyinin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

238 adet toplam masalı bulunmaktadır. Bu masallar 12 kitapta toplanmıştır. 1668'de basılan ilk altı kitabında 124 masal vardır ve bunlar birinci cildi meydana getirir. İkinci cilt 1678'de basılan beş kitaptır. En son 1694'de bastırdığı üçüncü cilt ise tek kitaptan ibarettir.

13 Nisan 1965 senesinde Paris’te hayata gözlerini yummuştur. Ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen kitapçıların reyonlarında yer alan çocuk kitapları arasında en çok satılanlar sıralamasında baş sıralarda yer almaya devam etmektedir. Uzmanlar bu kitapların özellikle gelişim çağındaki çocuklara faydalı olduğunu belirtmektedir.

Yorumlar