Baha Tanman kimdir?

İstanbul'da 1952 yılında doğan Baha Tanman, Osmanlı döneminin tekke ve zaviyeleri konusunda önemli çalışmaları ile biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
Baha Tanman kimdir?

Prof. Dr. Baha Tanman, 1952 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Fransız ortaokulundan mezun olduktan sonra yine Fransız lisesinde eğitimine devam etti. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan Tanman, İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde asistanlık yaptı. 

Prof. Dr. Tanman, TRT 1 kanalında yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi programına katılınca yeniden kim olduğu merak konusu oldu. 

Tam adı Mehmet Baha Tanman olan hocanın özgeçmişi kısaca şöyle:

İstanbul'da 11.12.1952'de doğdu. 1967'de Saint Michel Fransız Ortaokulu'ndan, 1970'te Saint Joseph Fransız Lisesi'nden, 1975'te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Eylül 1975'te doktora yapmaya başladığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Kürsüsü'nde (Anabilim Dalı'nda) 1976'da asistan (araştırma görevlisi) oldu. Prof. Dr. Oktay Aslanapa'nın danışmanlığında başladığı, Prof. Dr. Semavi Eyice'nin danışmanlığında sürdürdüğü "İstanbul Tekkelerinin Mimari ve Süsleme Özellikleri" başlıklı teziyle 1990'da doktor payesini aldı; 1991'de doçent, 1997'de profesör oldu.

Osmanlı ve Beylikler dönemi mimarlığı, Osmanlı mimarlığında bölge üslupları ve Osmanlı dönemi tekke sanatı alanlarında çalışmalar yürüten ve halen İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı’nda akademisyen olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Mehmet Baha Tanman’ın yayımlanmış pek çok akademik çalışması bulunmaktadır.

“Osmanlı Mimarlığı I”, “Anadolu’da Beylikler Devri Türk Mimarlığı I”, “İslam Öncesi İran ve Mısır Sanatı”, “19. yy Türk Mimarlığı” (Yüksek Lisans), “Osmanlı Sanatı Araştırmaları” (Doktora) ve “Osmanlı Mimarlığı’nda Yerel Üsluplar” (Doktora) verdiği dersler arasındadır. 

 

Yorumlar

Aziz Merhaba ben söz dizisinin hastasıyım ben gece çalışıp gündüz evdeyim ve dinleniyor uyuyorum anca gündüz izleme şansım var bu duruma çok üzüldüm ve çok tepkiliyim yani izlediğimiz bir dizimiz var onudamı izlemeyelim başka dizimi izleyelim her bölümünü eksizsi izliyorum çok beğeniyorum şuan şu saatte izlemek için açtım kahroldum çok yazık