Kibyra Antik Kenti'nde "Senfonik Türküler Konseri"

- Gölhisar'daki Kibyra Antik Kenti'nde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından verilen konseri Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş da izledi

Google Haberlere Abone ol
Kibyra Antik Kenti'nde "Senfonik Türküler Konseri"

BURDUR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, dünyanın en önemli antik kentleri arasında yer alan Gölhisar'daki Kibyra Antik Kenti'nde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından verilen "Senfonik Türküler Konseri"ni izledi.

Bakan Kurtulmuş, konser öncesi yaptığı konuşmada, bugün Perge'den kaçırılan ve Türkiye'ye iadesi sağlanan Herakles Lahdi'nin ziyarete açıldığını anımsattı.

Bir doğa harikası olan Salda Gölü'nü de ziyaret ettiklerini belirten Kurtulmuş, Anadolu'nun engin kültürel zenginliklerinden birini temsil eden Kibyra Antik Kenti'nin Frigyalılar, Likyalılar, Pisidyalılar ve Helenistik Roma döneminde, 150 bin civarında nüfusu bulunan bir kent olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, Kibyra Antik Kenti'nin tribünü, su ve kanalizasyon yolları ile muazzam bir tarihi eser olduğunu ifade ederek, burada halihazırda devam eden işler için bakanlık olarak gereken her türlü gayreti göstereceklerini bildirdi.

- "Çok güzel bir etkinliğe şahit olacağız"

Bakan Kurtulmuş, konserin Kibyra Antik Kenti'nde icra edilmesi açısından, yer ve formunun son derece dikkat çekici olduğuna işaret ederek, "Konseri, senfoni orkestrası formunda icra edecekler ve çalınacak olan eserler de Türk halk müziğininin son derece değerli türküleridir. Yani Anadolu topraklarının bütün kültürlerini hem mekan olarak hem burada icra edilen sanatın şekli ve türküleriyle bir araya getiren çok güzel bir etkinliğe şahit olacağız." dedi.

Bakan Kurtulmuş, konserde emeği geçen tüm yetkililer ile sanatçılara teşekkür etti.

- "Gladyatörlerin şehri olarak bilinir"

Burdur Valisi Şerif Yılmaz ise şehrin, el değmemiş doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu'nun şirin bir kenti olduğunu ifade etti. Kentin önemli kültürel değerleri hakkında bilgi veren Yılmaz, bakanlığın izniyle devam eden kazı çalışması olduğunu kaydetti.

Yılmaz, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Kibrya'da ören yeri giriş ve alanın düzenlenmesiyle ilgili kaynak aktarımının gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kibrya Antik Kenti bölgemizin en önemli ticaret, kültür ve özellikle gladyatörlerin şehri olarak bilinir. 8 Ekim'de tekrar ihalesine çıkılacak. Bundan sonra gelen misafirlerimiz rahat bir şekilde alanın tamamını görmüş olacak. 'Saldivler' dediğimiz Salda Gölü, bu yıl 250 bine yakın ziyaretçi ağırladı. Kibrya Antik Kentimiz, Sagalassos Antik Kenti ve Kremna Antik Kenti ve Hacılar kazısı başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirlerimize ilimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Ülkemizin değişik yerlerinde ve yurt dışında tarihi ve kültürel varlıklarımızın tanıtımına büyük bir gayretle devam ediyoruz."

- Kurtulmuş incelemelerde bulundu

Öte yandan Bakan Kurtulmuş, Senfonik Türküler Konseri öncesinde Kibyra Antik Kenti ile Kibyra Kazı Merkezi'nde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Konsere Bakan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, bazı milletvekilleri, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli de katıldı.

Uzmanlar, Kibyra Antik Kenti'nde konser için hazırlanan ses ve ışık sisteminin tarihi kentin yapısına zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı bilgisini paylaştı.






Yorumlar