Kibar Feyzo ne zaman, hangi köyde, nerede çekildi, hangi yıl?

Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, hangi köyde nerede çekildi? Kemal Sunal, Şener Şen ve İlyas Salman'ın başrollerinde oynadığı Kibar Feyzo ne zaman nerede çekildi? Kibar Feyzo 141 142 ne demek, anlamı nedir?

Google Haberlere Abone ol
Kibar Feyzo ne zaman, hangi köyde, nerede çekildi?

Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, hangi köyde, nerede çekildi? Şener Şen, Kemal Sunal ve İlyas Salman'ın aynı filmde rol aldığı nadir yapımlardan biri olan "Kiar Feyzo" tüm zamanların en iyi filmleri arasında yer alıyor. Türk sinemasının bir klasiği olan filmde Müjde Ar ve Erdal Özyağcılar da rol alıyor. Türk sinemasının klasikleri arasında bulunan Kibar Feyzo ne zaman nerede çekildi? Kibar Feyzo 141 142 ne demek, anlamı nedir?

Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?
Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?

 

Kibar Feyzo filmi 1978 yılında çekildi. 

Film Harran'da çekildi. Ancak bu Harran herkesin bildiği Şanlıurfa'daki Harran ilçesi değil Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Harran köyünde çekilmiştir.

Kibar Feyzo filminin yapımcılığı Ertem Eğilmez yapmıştı.

Yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz üstlenmişti. 

Harran köyü şu anda resmi olarak haritada görülmeyebilir çünkü köyün şu anki resmi adı ise Kavalcık Köyü'dür. 

Kibar Feyzo konusu nedir?

Kibar Feyzo filminin ana konusu dönemin ağalık sisteminin eleştirilmesidir.

Vatandaşın çalıştığı toprağa sahip olamadığı işlediği toprakta maraba olarak görüldüğü dönemlerde çekilen film kendi döneminin en büyük yapıtlarından biri olarak bilinir.

Kibar Feyzo filmi ne zaman ve nerede çekilmişti?
Kibar Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?

 

Filmde, Kemal Sunal'ın canlandırdığı Feyzo karakteri köylüsü Gülo'ya aşık olur. Askerlik arkadaşı Bilo da aynı kız ile evlenmek istemektedir. Feyzo, uzun uğraşlar sonucu Gülo'yu almayı başarır ancak dönemin baş belası olarak bilinen başlık parası nedeniyle bir türlü Gülo'ya ulaşamamaktadır. Çünkü Gülo'nun babası, başlık parasının taksitlerinin zamanında ödenmesini istemektedir; taksitler geciktiği anda Gülo'yu alıp eve götürmekte ve Bilo'ya vermekle tehdit etmektedir.

Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?
Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?

 

Feyzo'nun kimi kimsesi ve malı mülkü olmadığı için Gülo'nun babası ona güvenmez ve kefil ister. Feyzo da köyün ağasından kefil olmasını ister.

Ancak ağa, Feyzo borcunu ödemediği takdirde karısını elinden almakla tehdit eder, şaka yoluyla.

Feyzo ise bu başlık parasını biriktirmek için gittiği şehirde birçok şey öğrenir.

Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?
Kibar Feyzo ne zaman, hangi yıl, nerede çekildi?

 

Öğrendiklerini köyde tatbik etmek istemesi ise ağayı kızdırır. 

KİBAR FEYZO 141 142 NE DEMEK, ANLAMI NEDİR?

Filmin bir bölümünde devlet yetkilisi köye gelir teftişte bulunur. Bu sırada Feyzo'nun tarlada sabana sürüldüğü ve çift sürdüğü görülür. Bu durumu gören devlet yetkilisi durumu Maho Ağa'ya sorar. Maha Ağa durumu idare ettikten sonra Feyzo'yu köy meydanında falakaya yatırır ve sonrasında orada bulunanlara nutuk çeker. Maho Ağa'nın "Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyim. Vallaha satarım köyü ha!" cümlesi uzun yıllardır konulur. Aslında dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine yapılan bir gönderme.

Kibar Feyzo, aslında tamamen bir politik eleştiri filmidir. Türkiye'nin siyasi olarak çalkantılı olduğu o dönemde, "komünizme karşı alınan bir tedbir" olarak yorumlanan TCK 142 ve 143. maddeler yürürlüktedir. Maho'nun bu konuşması da tamamen bu bahsi geçen maddelere yapılan bir göndermedir. 1991'de bu maddeler kaldırıldı.

Kibar Feyzo filmi 1978 yılı yapımı olmasına 1987 yılına kadar yasaktı. Özel televizyonların yayın hayatına başlamasıyla ancak 1990'lı yılların başlarında ekranlarda gösterime girebilmişti. 

Kibar Feyzo oyuncu kadrosu

Kibar Feyzo filminde Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar ve İlyas Salman gibi birbirinden iddialı isimler bulunuyor. 

Kemal Sunal: Kibar Feyzo

Müjde Ar: Gülo

Adile Naşit: Sakine Kadın

Şener Şen: Maho Ağa

İhsan Yüce: Hacı Hüso

İlyas Salman: Bilo

Erdal Özyağcılar: Zülfo


 

Yorumlar