Keto diyet kalp krizi mi yapıyor?

Keto diyetin kalp krizi yaptığına yönelik iddialar son dönemlerde sağlığını düşünerek hareket edenleri kara kara düşündürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Keto diyet kalp krizi mi yapıyor?

Keto diyet son yılların favori diyetlerinden biridir. Keto ve benzeri düşük karbonhidrat, yüksek hayvansal protein ve yağ içerikli diyetlerin, uzun vadede kalp krizi, damar tıkanıklıkları ve felç gibi rahatsızlıkları artırabileceği uzmanlar tarafından dikkat çekiliyor. Peki, gerçekten keto diyet kalp krizi yapar mı? İşte keto diyetin yol açabileceği muhtemel sağlık sorunları.

KETO VE BENZER DİYETLERDE KALP KRİZİ RİSKİ

CNN'de yer alan habere göre, yapılan yeni bir araştırma, düşük karbonhidrat, yüksek yağ içeren "Keto benzeri" bir diyet uygulamasının, "kötü" kolesterol seviyelerini yükseltebileceğini, bunun da kalp damarlarının tıkanması, kalp krizi ve felç gibi kalp damar rahatsızlıkları riskini iki kattan fazla artırabileceğini ortaya koydu.

İngiliz veri bankası olan UK Biobank'tan alınan verilere göre 10 yıldan fazla süre düşük karbonhidrat, yüksek yağ diyeti yapan 305 kişinin değerleri, standart beslenme yapan bin 200 kişinin değerleri karşılaştırıldı.

Keto diyet kalp krizi mi yapıyor
Keto diyet kalp krizi mi yapıyor

 

Kalp rahatsızlığı olanlar, diyabet, sigara alışkanlıkları ve obezite gibi sonucu etkileyebilecek olumsuzluklara sahip denekler söz konusu çalışmaya denek olarak alınmadı.

SONUÇ: KALP HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİ İKİ KAT FAZLA

Yapılan çalışma neticesinde düşük karbonhidrat yüksek yağ (LCHF) diyeti yapan kişilerde, kalp damarlarının stent takılarak açılması gereken kalp damar hastalıkları, kalp krizi, felç, kol ve bacaktaki atardamarların tıkanması gibi birkaç önemli kalp damar hastalığına yakalanma riski iki kattan fazla çıktı.

Araştırmacılar söz konusu çalışma ile ilgili yaptıkları açıklamada, çalışmalarının "kalp hastalıklarının nedenini değil, yalnızca söz konusu diyet ile büyük kalp rahatsızlıkları riskinin artması arasındaki bir ilişkiyi gösterebileceğini" çünkü, gözlemsel bir çalışma olduğunu, ancak bulgularının daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Araştırmanın başyazarı Dr. Iulia Iatan, "Çalışmamız sonucunda, LCHF diyetinin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ya da kolesterol değerlerinin yükselmesine neden olduğunu, bunun da kalp hastalığı riskini artırdığını tespit ettik." dedi.

Keto diyeti uygulayanların yüksek "kötü" kolesterolle karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Dr. Iatan, bu araştırmaya karşın LCHF diyetlerle kandaki yüksek lipid seviyeleri ve kalp damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi kanıtlamak için sınırlı veriye sahip olduklarını söyledi.

KADINLAR DAHA FAZLA DİYET YAPIYOR

Iatan, araştırmaya katılanların yüzde 73'ünün kadın olmasının, kadınların daha çok diyet yapma ve yaşam tarzlarını değiştirme eğiliminde olduğunu da gösterdiğini ifade etti.

YARARDAN ÇOK ZARAR

Bu çalışmada yer almayan ancak Keto diyeti üzerinde araştırmalar yapan Stanford Önleme Araştırma Merkezinden Prof. Christopher Gardner ise bu araştırmanın Keto diyetinin yarardan çok zarar getirdiğini gösterdiğini belirtti. Gardner, LCHF diyetinin yan etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gardner, Keto diyetiyle birçok önemli besin maddesinin, bitkisel kimyasalların ve antioksidanların yanı sıra lifli besin tüketiminin bırakıldığını, bu nedenle uzmanların diyetin uzun vadede zararlı olduğu kanısında olduklarını belirtti.

Hakem değerlendirmesinden henüz geçmemiş olan bu çalışma, Amerikan Kardiyoloji Kolejinin Dünya Kardiyoloji Kongresiyle birlikte yıllık bilimsel toplantısında kamuoyuna sunuldu.

Birçok sağlık uzmanı, vücudun yağ yakmasını sağlamak için karbonhidratları yasaklayan Keto diyetiyle meyve, baklagiller ve tam tahıllar gibi sağlıklı yiyeceklerden uzak kalındığını belirtiyor.

Yorumlar