"Kentlerdeki hava kirliliği önemli sorun olmaktan çıktı"

- Başbakan Yardımcısı Akdağ: - "Hükümetlerimiz döneminde Türkiye'de daha temiz yakıtların kullanılmaya başlanmasıyla hava kirliliği kentlerimizde önemli bir problem olmaktan çıktı" - "Sağlıklı kentler, sağlık şehirler kavramı bir şehrin sadece belediyesi, o şehrin insanı için değil ülkemizin geleceği için de önem taşıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Kentlerdeki hava kirliliği önemli sorun olmaktan çıktı"

ERZURUM (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Hükümetlerimiz döneminde Türkiye'de daha temiz yakıtların kullanılmaya başlanmasıyla hava kirliliği kentlerimizde önemli bir problem olmaktan çıktı." dedi.

Akdağ, Palandöken Dağı'ndaki bir otelde 71 belediyenin katılımıyla düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği 29. Olağan Meclis Toplantısı ve Erzurum Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Sağlıklı Kentler Birliğinin Dünya Sağlık Örgütünün başlattığı programla ülkelerde geliştiğini belirtti.

Türkiye'de 2005’de 10 belediyenin katılımıyla birliğinin kurulduğunu aktaran Akdağ, "Bu önemli bir adımdı. Şimdi 71 belediyeye ulaşması takdire şayandır." dedi.

Akdağ, birliğe üye belediye sayısının artması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Birliğin son meclis toplantılarından birinde fiziksel aktivite ve kentsel yaşam kalitesi konusunun seçilmiş olması aslında çok önemli. Yaşantımızın fiziksel aktivite açısından hareketli bir yaşantı olması belki de sağlığımızın en önemli parçalarından biridir. Hayatınızda en önemli husus nedir hususunda çalışma yapılıyor. Sağlık her zaman en önde gelen iki husustan biridir. Diğerini de vatandaşlarımız din olarak cevaplıyor. İnsanlar hem bu dünyadaki yaşamı hem ahiretteki yaşamı birlikte düşündüklerinde dini çok önemli bir unsur olarak alıyor. Sağlık da zaten doğumdan ölüme kadar hepimizin önem verdiği husus. Dolayısıyla belediyelerimizin insanımızın sağlıkla yaşaması için atacağı her adım aslında insanla en yakın münasebeti olan kurum olarak belediyenin öncelikli ödevleri arasına da girmiş oluyor."

Belediyelerin insanların sağlıklı kalması ve yaşaması ile ilgili adımlar atmasını doğru olduğunu vurgulayan Akdağ, geçmişte sabahları sokağa çıkıldığında hava kirliliğinden dolayı ağıza ve buruna kaşkol bağlamadan çıkılamadığını hatırlattı.

Akdağ, geçmişte hava kirliliğinden şehirlerin yaşanmaz hale geldiğini belirterek, "Şükürler olsun ki hükümetlerimiz döneminde Türkiye'de daha temiz yakıtların kullanılmaya başlanmasıyla hava kirliliği kentlerimizde önemli bir problem olmaktan çıktı." ifadesini kullandı.

Belediye başkanlarının sorunları çözdüğünde milletin sevgilisi haline gelebildiğine değinen Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sağlığı tarif ettiğimiz zaman biz sağlıkçılar hem bedenen hem ruhen hem de sosyal açıdan tam bir iyilik halidir diye tarif ediyoruz. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığının çok sektörlü bir yaklaşımı var ve bu yaklaşım içerisinde belediyeler kanaatimce en önemli rolü oynayacak kurumdur. Dolayısıyla bu sağlıklı kentler, sağlık şehirler kavramı bir şehrin sadece belediyesi, o şehrin insanı için değil ülkemizin geleceği için de önem taşıyor. Birkaç mesele var geleceğimiz şekillendirecek olan. Bunlardan biri hareketli bir yaşama sahip olmak, diğeri doğru beslenerek şişmanlamamak, diğeri sigara kullanmamak, bir diğeri de alkol kullanımında aşırıya gitmemek. Özellikle gençlerimiz söz konusu olduğunda madde bağımlılığı da bunların yanına eklenen önemli bir meseledir."

- Madde bağımlıların mekanı olan metruk binalar yıkılacak

Bu konularda belediyelerin yapabilecekleri olduğunu belirten Akdağ, "Özellikle madde bağımlılığı ile konusunda metruk binaların yıkımı bir konu başlığı. Metruk binaları belediyeler yıkacak, dolayısıyla önümüze bir hedef koyacağız. Mesela metruk binaları 2018 içerisinde yıkıp bitireceğiz. Gençlerin, çocukların sağlıklı çevrede yaşaması için belediyelerin rolünün olmazsa olmaz olduğunu hepimiz biliyoruz." diye konuştu.

Akdağ, bisiklet kullanımının hareketli bir yaşam sağlanabilmesi için kentlerde atılacak önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığının bu konuda belediyelere destek verdiğini anımsatan Akdağ, şunları kaydetti:

"Siyasetin genellikle amacının ne olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bu belediyecilik için de öyledir, merkezde siyaset yapan partiler için de böyledir. Siyasetin maksadının siyaset yapılan toplumda huzuru, refahı ve mutluluğu sağlamak olduğu açıktır. Bütün yapmaya çalıştığımız işler aslında temelde buna yöneliktir. Dolayısıyla belediyelerimizin sağlığa yaptığı yatırım aslında kendi belediyecilik ve siyasetlerine yaptığı yatırım anlamına da geliyor. Madem ki insanımız sağlığım önemli diyor o zaman sağlığa yatırım yapan belediyelerin bu gözle bakacağı açıktır."

Programa, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve belediye başkanları katıldı.

Yorumlar