Kellik neden olur, bitkisel tedavisi var mı?

Kellik neden olur? Kelliğin bitkisel tedavisi var mı? soruları sıkça merak edilen sağlık sorunlarından biridir.

Google Haberlere Abone ol
Kellik neden olur, bitkisel tedavisi var mı?

Kellik neden olur? Kelliğin bitkisel tedavisi var mı? Yaşınız ilerledikçe, en büyük organ olan deriniz esnekliğini ve doğal yağlarını bir miktar kaybederek incelir, ileri yaşlarda derinizde kı­rışma süreci başlayacak ve buruşmalarla sonlanacaktır. Ortayaşlarda cildinizin bazı bölgeleri sarkabilir. Kaslarınızı sert ve gergin tutabildiği­niz bölgelerde sarkmayı azaltabilirsiniz. Ancak, yüz gibi bazı bölgelerde derinin sarkması kaçı­nılmazdır.

Deri aynı zamanda kurumaya da başlar ve daha az terlersiniz. Derinin incelmesiyle da­marlar ve lekeler daha belirginleşir.

Derinin yaşlanması çeşitli faktörlere bağlı­dır. Bir tanesi, korunmasız olarak güneş ışığına maruz kalmanızdır. Güneş ışığının altında ne kadar çok kalırsanız derinizdeki yaşlanma da o kadar hızlı olur. Bu dönemin başlarında kırışıklıklarınız ol­masa bile, ortayaşların sonuna doğru kırışıkla­rın ortaya çıkmasına hazırlıklı olmalısınız. Bu, yaşlanmanın doğal bir sonucudur ertelenebilir ama engellenemez. Kozmetik cerrahi bazen yaşlanmanın etkilerine karşı koymak için de­nenen bir yoldur.

Yaşlandıkça, yaşlılık lekeleri(bazen karaci­ğer lekeleri de denir) ortaya çıkabilir. Bunlar, bir benekten birkaç santimetre büyüklüğe ka­dar değişen rengi koyulaşmış düz yüzeyli lekelerdir. Yaşlılık lekeleri tehlikeli olmasalar da, ortaya çıktıklarında kan­ser olmadıklarından emin olmak için doktoru­nuza gösterin.

Derinin hemen altındaki küçük kan da­marlarında zayıflama, çatlama veya kanama olabilir. Bu durum, özellikle önkolda görülen, senil purpura denilen yüzeysel morluklara yol açar.

Bireyler arasında büyük farklılıklar göster­mesine rağmen, zamanla saçlarda da değişik­likler başlar. Genelikle 50′li yaşlarda insanların yarısının saçları büyük oranda kırlaşmış ola­caktır. Genellikle şakaklarda başlayan kırlaşma, yavaş yavaş yukarıya doğru yayılır. Koltukaltı ve kasık tüyleri de beyazlaşmaya başlayabilir.

Her iki cinste de yaşlanmayla birlikte saç­lar incelmeye başlar. İncelmenin etkileri, saç ve vücudun diğer bölümlerinde görülebilir. Ay­rıca 50 yaşına kadar, erkeklerin %60′ında çeşitli düzeylerde kellik ortaya çıkar.

Kellik genetik olarak belirlenmektedir ve erken yaşlanma belirtisi değildir. Saçları dökül­müş olanlarda saç büyümesini uyarmak için ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca, kafaya vücudun diğer taraflarındaki saç kökleri cerrahi yolla ekilmektedir. Peruk kullanmak da diğer bir se­çenektir.

Saçların kırlaşması erken yaşlanmanın işa­reti degildir;bazı insanlar çekici, bazıları ise itici olduğunu düşünürler. Nasıl görüldüğü, kişisel tercih, kültürel altyapı ve modaya göre değişir. Boyalarla saç rengi geçici olarak değiştirilebilir.
Menopozdan sonrası hormonal değişiklik­lerle bazı kadınların (ama hepsinin değil) yüzlerindeki tüyler kalınlaşmaya ve uzamaya başlar. Bu kıllar ortadan kaldırılabilir. Bu tür bir işlem büyümeyi daha fazla uyarmaz.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ

Saç Dökülmesinin Bitkisel Tedavisi İçin Gereken Şifalı Bitkiler:Meneviş, Kına, Sarımsak, Sirke Fındık kabuğu, Badem yağı, Zeytinyağı

Hazırlanış Şekli:

- Kurutulmuş meneviş yaprakları dövülüp ezildikten sonra, kına ile birlikte yirmi dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıdan bir miktar banyo su­yuna ilave edilerek, günaşırı saçlar hazırlanan bu karı­şımla yıkanır.
- Sarmısak dövülüp ezildikten sonra sirkeli suda on da­kika süreyle hafif ateşte pişirilir. Saçlar bu karışımla sık sık yıkanarak taranır.
- Kurutulmuş fındık kabuklarının yakılmasından elde edilen küller badem yağı ile karıştırılarak yoğrulur. Ha­zırlanan karışıma, şampuan kıvamına gelinceye kadar sirke ilave edilerek çırpılır. Saçların dökülmesini önlemek için baş kısım, hazırlanan bu karışımla sık sık yıkanır.

Yorumlar