Kediler salatalıktan neden korkar bilimsel açıklama

Kediler salatalıktan neden korkar sorusu son dönemlerde internet üzerinde artan komik sanılan videolar nedeniyle gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol

Sosyal medya üzerinden yüksek hit ve beğeni kazanmak isteyenlerin başvurduğu yöntemler her geçen gün sınırları zorluyor. İnternette en fazla tıklanan videoların kediler ve bebekler ile ilgili videolar olduğu biliniyor. Ancak kedilerle ilgili kısım biraz abartılmaya başlandı. Son dönemlerde internet üzerinden kendi halinde yatarken ya da yemek yemeye dalmışken bir kedinin arkasına sessizce salatalık bırakılıyor ve sonrasında kedinin fark edilmesi sağlanarak verilen tepki komikmiş gibi servis ediliyor. Peki, kediler neden salatalıktan korkar? Bilimsel açıklaması var mı? İşte detaylar:

Kedilerin salatalıkla imtihanını gösteren videolar bu hafta hayli popüler olunca, çoğu hayvan sahibi kendi kedilerinin böyle bir şeye nasıl tepki vereceğini görmek için aynı şeyi yapmaya başladı.

Ancak uzmanlar bunun hayvanlar açısından hiç de iyi bir fikir olmadığını söylüyor. "Takdir edersiniz ki bir hayvan üzerinde stres yaratmak hiç de iyi bir şey değil," diyor Güney Kaliforniyalı hayvan davranışı bilimcisi Jill Goldman. "Bunu biraz eğlenmek için yapıyorsanız insanlığınızı sorgularım."

Bristol Üniversitesi'nde kedi davranışı uzmanı olan John Bradshaw da Goldman'a katılıyor ve "iğrenç" videoların "insanları kedilerini korkutmaya ve bu duruma gülmeye teşvik ettiğini" söylüyor.

Goldman salatalıkların, kedilerin içindeki doğal tepkileri tetiklediğini söylüyor. Ne de olsa normalde diplerinde aniden bir salatalık bitmiyor. Goldman kedilerin bu yeşil istilacıları bir yılan gibi algılayabileceğini de söylüyor. Yılanlar ölümcül avcılar olabileceği için kediler korkuyor.

"İrkilen kedi olay yerini mümkün olduğunca çabuk bir biçimde terk etmeye çalışıyor, daha sonra da güvenli bir mesafeden durumu tekrar ele alıyor," diyor Goldman.

Think Like a Cat kitabının yazarı Pam Johnson-Bennett da, söz konusu videolarda salatalıkların genellikle kedilerin mama yediği, yani güvenle ilişkilendirdiği bir alana yerleştirildiğini, bunun da hayvanların kafasını karıştırabileceğini söylüyor.

Eve yeni eşyalar getirmenin evcil hayvanlar açısından olumlu sonuçları olsa da Goldman'a göre amaç hiçbir zaman hayvanların ödünü patlatmak olmamalı. Kedileri bilerek korkutmak hayvanların yaralanmasına, etrafı kırıp dökmesine ve uzun sürecek bir stres dalgası altına girmesine yol açabiliyor. Bunun yerine yeni oyuncakları alıştırarak sunmakta fayda var.

"Yeni tanıştırıldığınız birini burnunuzun dibine sokmalarını istemezsiniz," diyor Goldman. "Biraz güvenli bir mesafeden tanışmaktan zarar gelmez."

Aynı şey kediler için de geçerli. Tıpkı insanlarda olduğu gibi her kedi bu duruma farklı tepki verebilir. Bazı kediler diğerlerine kıyasla çok daha kolay bir şekilde stres altına girebiliyor.

Kaynak: National Geographic Türkiye

 

Yorumlar

Elif Betül Kalkan 🐈🐈🐈