Kazakistan’daki seçimler yakından takip ediliyor

Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan milletvekilleri Kazakistan’daki seçimleri izliyor

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’daki seçimler yakından takip ediliyor

Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan milletvekillerinin oluşturduğu Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Heyeti, Kazakistan’da gerçekleştirilen erken meclis ve yerel meclis seçimlerini yerinde takip ediyor.

TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti, seçimleri yerinde izlemek için Kazakistan’ın Astana ve Almatı şehirlerinde görev yapıyor.

Yerel saatle 07.00’de sandıkları gezmeye başlayan heyet, burada sandık görevlilerinden bilgi alıyor, oy kullanmaya gelen seçmenlerle sohbet ediyor ve her sandık başındaki oy verme işlemine ilişkin not tutuyor.

TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti Başkanı ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKPA’ya üye devletlerin milletvekilleri olarak üye ülke Kazakistan’daki erken meclis ve yerel meclis seçimlerini birlikte takip ettiklerini söyledi.

Şeker, seçim öncesi Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, senatörler ve seçime katılan siyasi parti temsilcileriyle görüştüklerini belirterek “2010’dan beri TÜRKPA ekibi olarak seçim gözlemine geliyoruz. En son Kazakistan’ın anayasa referandumu ve cumhurbaşkanı seçiminde buradaydık.” diye konuştu.

Bugün yapılan erken meclis ve yerel meclis seçimlerinin geçen yıl haziran ayında gerçekleştirilen anayasa referandumunun devamı olduğuna işaret eden Şeker, şunları kaydetti:

“Bağımsız aday konusunda bölgesinde halk tarafından sevilen insanların daha rahat milletvekili olmasının önünü açtığını görüyoruz. Bunun dışında Meclis’e girebilecek partilerin yüzdesinin düşürülmesi (yüzde 7’den yüzde 5’e) ve Kazakistan Halk Asamblesi kotasının Meclis’ten Senato'ya kaydırılmasıyla Parlamento’daki milletvekilleri tamamen halkın iradesiyle seçilir hale gelmiş olması da güzel bir olay. Aynı zamanda Meclis’te kadınların, engellilerin ve gençlerin yüzde 30 oranında temsilini de takdire şayan bir uygulama olarak görüyoruz. Temennimiz odur ki halkın büyük oranda sandığa giderek bu yeni düzenlemelerle kendi yönetim seçiminde iradesini ortaya koymasıdır. Çıkacak sonucun hem Kazakistan halkı ve devletine hem Türk devletlerine hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

Şeker, yarın da seçimle ilgili gözlem tespitlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını aktardı.

TÜRKPA Seçim Gözlem Heyetinde, Azerbaycan’dan Milli Meclis Milletvekilleri Hikmat Mammadov, Javanşir Feyziyev, Kırgızistan’dan Jogorku Keneş, Milletvekili Ulan Bakasov ve Türkiye’den Milletvekilleri Recep Şeker, İbrahim Aydemir ve Hüda Kaya’nın yanı sıra TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Genel Sekreter Yardımcısı Talgat Aduov da yer alıyor. ​​​​​​​

Kazakistan halkı, bugün kendilerini 5 yıl boyunca Parlamento’nun alt kanadı Meclis ve yerel meclislerde temsil edecek milletvekillerini seçmek için oy kullanıyor.

Yorumlar