Kavram yağı

Kavram yağı nedir? Kavram yağı faydaları var mıdır? zararları nelerdir? sorularının yanıtı son zamanlarda sıkça araştırılmaya devam ediyor. Peki, Kavram yağının zararları var mı?

Google Haberlere Abone ol
Kavram yağı

Kavram yağı nedir? Kavram yağı faydaları var mıdır? zararları nelerdir? sorularının yanıtı son zamanlarda sıkça gündeme gelen döner etine kavram yağı karıştırılıyor haberlerinin ardından araştırılmaya başladı. Peki, Kavram yağının zararları var mı?

Kavram yağı ile ilgili son zamanlarda sıkça gündeme gelen iddialardan biri ise bu yağın döner etinde kullanıldığı ve son derece sağlıksız olduğu yönünde. Vatandaşlar ise günlük hayatta En çok tüketilen ürünlerden biri olan kavram yağının sağlık olup olmadığına yönelik Google üzerinden aramalarına devam ediyor. Peki, Kavram yağı faydalı yoksa zaralı mı?

KAVRAM YAĞI NEDİR?

Son zamanların en çok konuşulan konularından biri olan kavram yağı büyük baş veya küçükbaş hayvanların iç organlarının etrafında oluşan gözenekli yapıdaki yağ tabakasıdan oluşmasından dolayı bu isim ile anılmaktadır. Restoranlarda yediğimiz etlere yumuşaklığını veren bir yağ olduğu için özellikle restoranlar tarafından yoğun olarak tercih edildiği belirtiliyor. Kavram yağı daha sonra oda sıcaklığına geldiğinde yemeğin içinde bir donmuş yağ görünümü almaktadır.

Restoranlar tarafından özellikle köfte gibi etli yemeklerde sıkça kullanıldığı kaydedilen kavram yağı, büyükbaş hayvanların işkembelerinin ve bağırsaklarının ya da diğer iç organlarının çevresini sarmış o beyaz ve pırıt pıtır görünümlü yağ olarak bilinmesiyle birlikte bir çok kişi tarafından mutlaka görülmüştür. Günlük hayatta sıkça kullandığımız etli hazır yemeklerde özellikle, sucuk, sosis, salam, döner gibi bir çok yemekte bu yağdan kullanıldığı bilinmektedir. Bu yağ özellikle pişirilen sucukla birlikte görülür. Soğuyan tavada beyaz rengine bürünen kavram yağını görmek mümkündür.

Et fiyatlarının artması, restoranlarda maliyetlerin yükselmesi ile birlikte kuyruk yağına nazaran daha ucuz olan kavram yağı sıkça kullanılmaya başladı. Özellikle döner etinde çokça kullanıldığı haberleri üzerine vatandaşlar bu yağın zararlarını ve faydalarını sorguluyor.

FAYDALARI

Daha önceden sabuna katıldığı için değersiz ve faydalı olmadığı belirtilen kavram yağı için uzmanlar faydalı olduğuna dair açıklamalar yaparken bazı kişiler ise yağın zararlı olabileceği görüşünce. Özellikle sabunda kullanılıyor olması vatandaşları biraz tedirgin etmiş durumda.

ZARARLARI

Kavram yağının zararlı olduğuna dair tartışmalarla birlikte sabun yapımında kullanılması nedeniyle ihtiyatlı yaklaşımlar mevcut. Türk Döner Üreticileri Birliği (DUBİDER) Dernek Başkanı Mehmet Mercan, firmaların ucuz et dönerdeki maliyeti düşürmek için insan sağlığına zararlarıyla bilinen bir yağ kullandığını öne sürmüş ve vu bu yağın kavram yağı olduğunu belirtmişti.

Uzmanlar kavram yağı ve kuyruk yağı gibi yağların kronik hastalıkların tetikleyicisi olabileceğini belirtiyor.

 

Yorumlar