Kastamonu hangi partide?

Kastamonu'nun hangi partide olduğu soruları son dönemlerde merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Kastamonu hangi partide?

Kastamonu hangi partide veya hangi parti burada en önde soruları son günlerde merakla soruluyor.

Bir sokak röporajcısının Kastamonu'da vatandaşlardan istediği cevapları alamaması sosyal medyada viral oldu. 

Bazı vatandaşların AK Parti'ye oy vereceğini söylemesi bazılarının ise Kılıçdaroğlu'na çok sert tepki göstermesi ise dikkat çekti.

Hal böyle olunca da Kastamonu'nun nasıl bir il olduğu da merak edildi.

KASTAMONU HANGİ PARTİDE?

İşte Kastamonu hakkında bazı bilgiler: 

Kastamonu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ilimizdir. İl, Orta Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır ve yüzölçümü 13.108 km²'dir. Nüfusu yaklaşık 376.000 kişidir.

Kastamonu'nun tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok medeniyet bu bölgede hüküm sürmüştür. Selçukluların Anadolu'ya gelişiyle birlikte bölge, Türk hakimiyetine girmiştir.

Kastamonu'nun turistik yerleri arasında Ilgaz Dağı Milli Parkı, İnebolu sahil şeridi, Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Meydanı, İsmail Bey Külliyesi, Aşıklar Şelalesi, Valla Kanyonu ve Taşköprü Kanyonu gibi yerler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, Kastamonu'nun yemek kültürü de oldukça zengindir. Mantı, etli ekmek, çekme helva, paça çorbası, Cide pidesi gibi birçok yöresel yemekleri bulunmaktadır.

Kastamonu'nun nüfus yapısı oldukça çeşitlidir. İlin nüfus yoğunluğu 29 kişi/km²'dir. İl genelinde, Türklerin yanı sıra, Lazlar, Çerkezler, Boşnaklar, Kürtler, Tatarlar, Pomaklar, Hemşinliler, Gürcüler ve diğer azınlıklar da yaşamaktadır.

2019 yılı verilerine göre, Kastamonu'nun toplam nüfusu yaklaşık 376.000'dir. Bu nüfusun %51,3'ü erkeklerden, %48,7'si ise kadınlardan oluşmaktadır. İl nüfusunun %60,2'si kırsal alanlarda, %39,8'i ise şehir merkezinde yaşamaktadır.

Kastamonu'nun en kalabalık ilçeleri ise Kastamonu merkez, Tosya, İnebolu, Cide, Taşköprü ve Araç'tır. Bu ilçelerin yanı sıra, Hanönü, Bozkurt, Daday, Abana, Küre ve Pınarbaşı gibi ilçelerde de nüfus yoğunluğu mevcuttur.

2018 Türkiye genel seçimleri sonucunda Kastamonu ilinde, toplam 3 milletvekili seçilmiştir. Seçim sonuçlarına göre, AK Parti 2 milletvekili, MHP 1 milletvekili çıkarmıştır.

2015 ve 2011 seçimlerinde de AK Parti 2, MHP ise bir milletvekili çıkarmıştı.

Yorumlar