Kasık Fıtığı nedir ve kasık fıtığının belirtileri

İnsanın kasık bölgesinde oluşan "kasık fıtığı" birçok hasta tarafından fark edilemiyor. Daha çok erkeklerde görülen kasık fıtığı hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri merak konusudur.

Google Haberlere Abone ol
Kasık Fıtığı nedir ve kasık fıtığının belirtileri

Kasık Fıtığı nedir ve kasık fıtığının belirtileri: Kasık bölgesinden çıkan fıtıklardır. Karın duvarı fıtıkları içinde en sık rastlanan fıtıklardır: Tüm fıtıkların yaklaşık 80-90'ını teşkil ediyor. Kasık fıtığı hastalarının çoğunu erkekler oluşturmaktadır: Her 10 kasık fıtığı hastasından 9'u erkek, 1'i ise kadındır. 

Kasık fıtıkları 3 alt gruba ayrılır: Düz kasık fıtıkları, Şaşı kasık fıtıkları ve Femoral fıtıklar. Bu üçü birbirine çok yakın olan 3 farklı noktadan çıkar ve muayene sırasında kolaylıkla birbiriyle karıştırılabilir, ancak hepsinin tedavisi aynıdır.

Düz olmayan kasık fıtıkları doğumsal, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucu ortaya çıkar. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Düz fıtıklar, kas fıtıklarının dışına çıkıyorlar, sporcularda ve yaşlı hastalarda rastlanır.
Femoral fıtıklar femoral delikten çıkar, kasık fıtıkları arasında en az rastlananıdır ve daha çok kadınlarda görülür. Femoral fıtıklar diğerlerinden 1-2 cm daha aşağıdan çıkıyor. Kadınlarda kasık fıtığı sıklıkla femoraldir.

Kasık fıtıkları açık veya kapalı yöntem ile tedavi edilebilir. Açık yöntem ile gerçekleştirilen yamalı kurtarma işlemi aracılığıyla düz ve eğik fıtıkların çıktığı yerler tedavi edilebilir, ancak femoral fıtığın çıktığı delik bu yöntem aracılığıyla örtülür. Ama kapalı yöntem ile yapılan restorasyon işlemi ile iç taraftan her üç deliği de örtmek mümkündür. Femoral fıtıklar daha çok kadınlarda rastlandığına göre, kadınlardaki kasık fıtıklarının her zaman bağlı üsülla restorasyonu daha doğrudur.

Düzgün yöntem ile yapılan bir bağlı kurtarma işlemi, sadece mevcut fıtığı restore etmekle kalmıyor, gelecekte aynı taraftan çıkma ihtimali olan diğer 2 kasık fıtığında da önlemiş olur.

Kasık fıtıkları içinde en çok rastlananı şaşı fıtıklardır. Burada fıtığın çıktığı yer anatomik olarak kasık kanalıdır. Bu kanal doğumdan önce testislerin karın içinden torbaya indiği doğal yoldur. Doğumdan sonra buranın bağlanmaması bekleniyor. Bu kanalın bağlanmaması veya kapandıktan sonra yeniden açılması yırtığa neden olur. Buna göre de eğik fıtıklar daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür.

Düz fıtıklar ise, kasın yırtılması sonucunda açılır. Sporcularda ve yaşlı hastalarda görülen fıtıklar daha çok düz fıtıklardır. Kas yırtılmasının çeşitli nedenleri olabilir: artık fiziksel yüklenme, hızla kilo kaybı, kronik öksürük, sıkıntı ve yaşlanma le ilgili olan kas zayıflığı vb.

Femoral fıtıklar ise, anatomik bir kanal olan femoral kanaldan çıkar ve kadınlarda rastlanır. Kadınlarda açık yöntem ile yapılan fıtık ameliyatlarında fıtığın femoral fıtık olma ihtimali unutulmamalıdır.

Yorumlar