Karadeniz geriliyor, ABD gemi gönderdi

ABD Karadeniz'e iki savaş gemisi göndermeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya ise endişeli olduğunun altını çizdi. Ukrayna Devlet Başkanı Türkiye'ye gelmeye hazırlanırken; Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla aradı.

Google Haberlere Abone ol
Karadeniz geriliyor, ABD gemi gönderdi

Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim Karadeniz'de kendini hissettirmeye başladı. Ukrayna'dan yana tavır takınan ABD iki savaş gemisini Karadeniz'e göndermeye hazırlanıyor. Rusya ise Karadeniz'de artan askeri hareketliliğin endişe verici olduğunu açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri gerilim tırmanıyor. İki ülke ayrılıkçı Donbas bölgesinin sınırlarına askeri yığınak yapmaya devam ediyor.

Bir yandan da gözler Amerika Birleşik Devletleri’nde. Amerikan basını Pentagon’un Karadeniz’e savaş gemisini gönderebileceğini duyurmuştu. ABD’nin iki savaş gemisinin boğazlardan geçişi için Türkiye’ye bildirimde bulunduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Tarafımıza Montrö Sözleşmesine Uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz’e çıkacaklarına dair 15 gün önceden Diplomatik kanallardan bildirim yapıldı. Gemiler 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacaklar" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin gelecek hafta 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndereceğini açıklaması sonrası "Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin artan askeri hareketliliği endişe verici" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geliyor. 

PUTİN ERDOĞAN'I ARADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla aradı. Zelensky ziyareti öncesinde arayan Putin, Montrö Sözleşmesi vurgusunda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek hususlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

3. DÜNYA SAVAŞI KAPIDA MI?

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin yaşanan gelişmeler ve son durum ile ilgili sabah.com.tr'ye flaş açıklamalarda bulundu.

İsmail Hakkı Pekin, krizin temel nedeninin Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinin NATO'ya dahil edilmek istenmesi olduğunu belirtti.

Pekin, "Şu anda bir bilek güreşi, tansiyon yüksekliği var. Ukrayna'nın gücü Rusya'yı durdurmaya yetmiyor. Özellikle onu heveslendiren arkasında olan, NATO'nun da arkasında olan Amerika Birleşik Devletleri var. ABD ile Rusya arasında bir satranç oyunu oynanıyor. Herkes kendi gücünü belli aralıklarla göstermeye çalışıyor." dedi.

 

Yorumlar