Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı mı?

Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı mı sorusu Hindistan'da ortaya çıkan ve koronavirüsün henüz bitmediği bir dönemde yayılmaya başlayan hastalık nedeniyle sıklıkla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünya bu kez Kara Mantar hastalığı tehdidinde

Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı mı? "Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanan bir hastalık. Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı mı?

Kara Mantar hastalığı çok nadir görülüyor. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanıyor. Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.

Kara Mantar hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri arasında göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Ortak Sekreteri Lav Agarwal mukormikoz olarak adlandırılan enfeksiyonu bir salgın olarak tanımlamaya ve şüpheli ya da doğrulanmış vakaların sağlık departmanına bildirilmesini zorunlu hale getirmeye çağırdı.

Hastalığın tedavisi var mı?

Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, "Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor” ifadelerini kullandı.

Güneydeki Kerala ve Karnataka eyaletleri ise kara mantar hastalığının yayılmasını önlemek için Kovid kısıtlamalarını sertleştirdi.

"Kara mantar" hastası 54 yaşındaki Anıl Wankhede, Kovid tedavisi gördükten sonra hastaneden taburcu edildikten sonra baş ağrısı yaşadı ve sağ gözü şişti. Times'a açıklama yapan Wankhede, yardım almaya çalıştığı sırada sağ gözünün kapandığını söyledi. Birkaç doktor gördükten sonra Wankhede’ye nihayet mukormikoz teşhisi kondu.

Kara Mantar hastalığı Hindistan'da hızla yayılıyor

 

Doktor Akshay Nair, Wankhede’ye hayatının tehlikede olduğunu ve tek seçeneğinin, mantarın yayılmasını önlemek için sağ gözünü alıp sinüslerini soyacak bir operasyon olduğunu söyledi.

Nair, "Tüm dokuyı, yani sinirler ve göz kapaklarıyla birlikte tüm gözü çıkarmazsak enfeksiyon beyni istila edebilir. Bu durumda onların hayatlarını kurtaramayız" dedi.

Uzmanlar, enfeksiyonu COVID-19 hastalarında steroid kullanımının tetiklediğini belirtiyor.

COVID-19'dan iyileşen hasta kara mantar nedeniyle hayatını kaybedebiliyor.

Doktorlar ve sağlık yetkilileri, siyah mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için gerekli olan amfoterisin B antifungal ilacının eksikliği konusunda uyarıda bulunuyor.

Mumbai'de görevli göz doktoru Akşay Nair, geçtiğimiz günlerde BBC'ye yaptığı açıklamada, nisan ayında Kovid-19 tedavisi görmüş 40 hastada bu rahatsızlığa rastladığını belirtmişti. Son gelen haberler bu sayının dramatik bir şekilde arttığına işaret ediyor.

Hastalığın tam olarak nasıl yayıldığına ilişkin henüz bir detay bulunmuyor; ancak Kara Mantar hastalığının da koronavirüs gibi bulaşıcı bir hastalık olduğu bu nedenle hızla yayıldığı belirtiliyor. 


 

Yorumlar