Kanguru Matematik nedir 2021 sınavı ne zaman?

Kanguru Matematik 2021 sınavlarına girmeye hazırlanan öğrencilerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri Kanguru Matematik nedir?

Google Haberlere Abone ol
Kanguru Matematik nedir 2021 sınavı ne zaman?

Kanguru Matematik nedir? Son dönemlerde Türkiye'de matematik ilgisi bulunan öğrenciler tarafından adı sık sık duyulmaya başlanan Kanguru Matematik ile ilgili detaylı bilgiler şöyle:

Kanguru Matematik Sınavları 1991’den bu yana tüm dünyada 80’den fazla ülkede yapılıyor. Uluslararası Matematik Olimpiyatlarına (IMO) katılan matematikçilerin, her öğrenciye hitap edecek ve öğrencilere matematiği sevdirecek bir sınav geliştirme düşünceleri  ile ortaya çıkan sınava katılan öğrenci sayısı 6 milyonun üzerinde.

Avrupa-Fransa merkezli kar amacı gütmeyen “Association Kangourou Sans Frontieres” derneği bünyesinde yürütülen Kanguru Matematik sınavları, katılımcı ülkelerde üniversiteler, bakanlıklar ya da matematik toplulukları vasıtasıyla uygulanıyor. Derneğin başkanlığını IMO’da da genel sekreter olan Prof. Gregor Dolinar yürütüyor. Derneğin kurucu başkanı ERDÖS ödülü sahibi Prof. André Deledicq’tir.

Türkiye’de 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlayan Kanguru sınavlarına katılım kısa sürede 50 bini geçti. Türkiye’nin her köşesinden okulların ve öğrencilerin katıldığı sınavları, Türkiye’de, Kanguru Matematik Türkiye üyesi öğretmen ve akademisyenler organize ediyor. 

Kanguru Matematik Danışma Kurulu üyesi öğretmenler ve akademisyenler, sınavların Türkçeleştirilmesi, okullara ulaştırılması, tanıtılması, sempozyum ve etkinlikler düzenlenmesi gibi birçok alandaki çalışmaları gönüllü olarak yürütmektedirler.

KANGURU MATEMATİK SINAVI NE ZAMAN?

Her yılın Mart ayının üçüncü haftası bütün dünyada milyonlarca (6 milyondan fazla) öğrenci önemli bir uluslararası matematik organizasyonun parçası olmakta, Kanguru Matematik yarışmasına katılmaktadırlar. Yarışma ve sınavlarla öğrencilerin matematiğe olan ilgisini çekmek ve matematikte yetenekli öğrencileri daha da motive etmek eskiden beri tüm dünyada var olan bir düşüncedir.

Bu kapsamda yapılan çok fazla sınav vardır. Bunlardan en önemlisi Uluslararası Matematik Olimpiyatlarıdır (IMO). 55.si düzenlenen IMO’ya 100 ülke en iyi 6 öğrencisi ile katılıyor. “Kanguru Matematik Sınavı” da her yıl 6 milyon civarı katılan öğrenci sayısıyla IMO kadar yaygın ve önemli bir matematik yarışmasıdır.

KANGURU MATEMATİK SINAVINA KİMLER KATILABİLİR?

Ancak Kanguru Matematik Yarışması çoğu yönden bu uluslararası matematik olimpiyatlarından farklıdır. Her yaştan (7-18) öğrencinin 6 farklı kategoride katılabileceği Kanguru sınavı kategorilere göre 24- 30 arası sorudan oluşmakta ve sınav 75- 90 dakika sürmektedir. IMO’da öğrenciler yüksek seviyedeki 6 sorunun çözümü için 2 gün uğraşırlarken Kanguru sınavında sorular öğrencilerin ilgisini çekecek, günlük hayatla bağlantılı ve hatta eğlencelidir. Böylelikle öğrencilerin kafasında yer etmiş olan “matematiğin zor ve sıkıcı” olduğu yönündeki fikirlerini değiştirmeyi, matematiği öğrenciler arasında daha popüler hale getirmeyi hedeflemektedir.

TÜRKİYE'DE KANGURU MATEMATİK

Türkiye’de Kanguru sınavı şimdiye kadar yaygın bir şekilde uygulanmadı. Buna rağmen Avrupa ülkeleriyle ilişkileri olan kimi okullar bu sınavlara diğer ülkeler üzerinden kayıt olarak girmekte ve önemli başarılar elde etmekteydi. Bu da ortaya garip bir durum çıkarmaktaydı: Türkiye’den katılan öğrenciler başka ülkeler adına, başka dilde sınavlara giriyordu. Sınırlı sayıda öğrenci ile katıldığımız eski yarışmalardan alınan önemli başarılar ve bu başarılar ile ilgili yapılan yayınlar bu sınavın belli oranda tanınmasına da yol açtı.

Türkiye'nin farklı illerindeki çeşitli okullardan matematik öğretmenleri ve farklı üniversitelerden akademisyenleri Kanguru Matematik sınavını Türkiye'ye kazandırmak için girişimde bulunarak sınavın Türkiye'de uygulanmasının yolunu açtılar. Şimdi artık Türkiye’de de Kanguru sınavı Türkçe olarak organize edilmeye başladı.

2015 yılında gerçekleştirilen, duyurusu sınırlı olarak yapılan, pilot uygulamamıza tüm Türkiye'den 13 bine yakın öğrenci katıldı. Bu aşamada Sınav Uygulayıcısı okullar ve Sınav Merkezi kurumlar belirleniyor ve bu okullardan öğretmenlerin katılımıyla Danışma Kurulu oluşturularak Kanguru sınavı tüm Türkiye'de organize ediliyor.

Kanguru Matematik Sınavı sorularının özgünlüğü ve yaygın uygulanışı ile önemli bir akademik çalışma. Bu çalışmayı Türkiye'de organize etmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na da başvurulmuş ve sınavın duyurusu ve organizasyonu noktasında bakanlık onayı da alınmıştır.

KANGURU MATEMATİK 2021 SINAVI

Kanguru Matematik 2021 Sınavı 20 Mart 2021 tarihinde yapılacak.

Yorumlar