Kafe ve lokantalara destek ödemesi şartlar nelerdir kimler yararlanabilir

Kafe ve lokantalar arasından gelir kaybı yaşayanlara destek ödemesi yapılacak. Peki, destek ödemesinden faydalanmanın şartları nelerdir? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Kafe ve lokantalara destek ödemesi yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Part grup toplantısında yaptığı konuşmada kafe ve lokantalara destek ödemesi yapılacağını söyledi. Yapılacak desteğin minimum 2 bin lira, maksimum 40 bin lira olacağı öğrenildi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: AK Parti'nin her seçimden birinci çıkmasının nedeni milletimizle kurduğumuz gönül bağıdır. Milletimize vefa borcumuzu hizmet ederek proje ortaya koyarak yerine getiriyoruz. Gençlerimize kazanımlarımızı anlatmakta zorlanıyoruz.

Son bir ayda salgın şartlarına rağmen ülkemize kazandırdıklarımız bile başarı hikayemize örnek teşkil ediyor. Elazığ'da 8 bin deprem konutunu sahiplerine teslim ettik. Yaz aylarına kadar 20 bin konuyu tamamlayacağız.

GAP'ın en önemli bölümlerinden biri olan Silvan projesi 8 önemli barajı ve 23 sulama tesisini kapsayan dev bir projedir. Bu projenin hayata geçmesi için önemli bir eşiği geride bıraktık.

Ülkemizin içinden geçtiği şu kritik dönemde, hükümetimize, ekonomimize verdikleri destek için TÜGİK yönetimine teşekkür ediyorum. Daha önce de DEİK ile görüşmüş, neler yapabileceğimizi konuşmuştuk. Geçtiğimiz yılı 169.5 milyar dolarlık ihracat ile kapatan iş dünyamıza tebriklerimi sunuyorum.

Ülkesine ve milletine karşı sorumluluk hissedenlerden tek beklentimiz görevlerini hakkı ile yerine getirmesidir. Bunu yaptığımız sürece ne AK Parti önünde ne Cumhur İttifakı önünde ne de Türkiye önünde durabilecek kimse yoktur. Milletimiz her birimizi teker teker takip ediyor ve karnemizi veriyor.

Reform paketlerini meclise sunmaya başlayacağız. Çok köklü ve önemli düzenlemeler içeriyor. Türkiye'yi geleceğe hazırlayacak bu reform sürecine hep birlikte sahip çıkacağız. Bizden başka gelecek vizyonu tasarlayan yok. Tek vaatleri Tayyip Erdoğan'ı indirmek olan muhalefete bu ülke iktidarı vermez. İstikameti belirsiz, projesi olmayana, yoldaşları şaibeli olanlara hiç kimse iktidar vizesi alamaz.

CHP yöneticileri taciz ve tecavüz skandallarını örtüyor. Millete ve bize olan hakaretlerini artırıyor. İşi pişkinliğe vuruyorlar. Yalan oldukları ortaya çıkan konuları utanmadan tekrarlıyorlar. Bölücü örgütün maşalığını yapanların oyunlarını milletimiz başlarına geçirecektir. Oynadıkları tek adamcığız rolünü tebessümle izliyoruz. Cumhuriyetin ilk partisini bölücü örgütün kıskacına düşürenlere millet yeri geldiğinde dersini verecektir.

Bu ara bir militan lafı tutturdular. Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı, AK Parti, askerler, diplomatlar, valiler, memurların hepsi militan. İş adamları zaten militanın önde gideni. Bunlara oy vermeyenlerin yüzde 75'i militan. Bunlara göre CHP'ye oy vermeyen hiç kimse onur ve şeref sahibi değil. Peki kendileri ne? Terör örgütü mensuplarına arkadaşlık demek bunların meşrebinde militanlık değil. Kendilerinden olmayanlara iftira atmak bunların meşrebinde şeref.

Erken seçim diyorlar ya. Size buradan ekmek yok. Sabrın varsa (Kemal Kılıçdaroğlu'na) Haziran 2023'e kadar bekleyeceksin. Harcadığınız her nefesi israf olarak görüyorum. Bu ülkenin yargısı var. Kendilerine militan diyen bu zata, bu hakarete maruz kalanların dava açma zamanı bence gelmiştir.

Salgınla mücadelede yeni bir safhadayız. Tedarik ve uygulamayı sürdürüyoruz. 10 milyon doz ülkemize geldi. Birçok ülke şu an aşı bulamıyor. Yaptığımız anlaşmayla bunu temin ettik ediyoruz. Lokanta ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız.

DESTEKTEN KİMLER FAYDALANACAK ŞARTLAR NELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, destek ödemesiyle alakalı olarak ise, "Esnafımıza 3 ay süreyle 1 bin liralık destek vermeye devam ediyoruz. Yeni bir müjdeyi paylaşmak istiyorum; lokanta, restoran, kafe gibi sektörlerde faaliyetleri kısıtlanan kısıtlanan 3 milyon lira cirosu altında olan esnafa destek ödemesi yapacağız. Cirosu yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere cironun yüzde 3'ü kadar destek ödemesi yapacağız." dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra koşulları taşıyan işletmelere ödeme süreci başlayacak. Destekten yararlanma koşullarını taşıyan işletmeler Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alacak. Ciro desteği kapsamında 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3'ü oranında ödeme yapılacak. Örneğin, küçük bir restoranın 2019 cirosu 80 bin lira. 2020 ciro kaybı 40 bin liraysa (kayıp yüzde 50) bunun yüzde 3'ü bin 200 liraya karşılık gelse de yapılacak ödeme 2 bin lira olacak. Bir kafenin ciro kaybı 30 bin liraysa bunun yüzde 3'ü 900 TL olmasına karşın devlet aynı şekilde 2 bin TL destek verecek.

Bir lokantanın 2019 cirosu 2 milyon lira, 2020'de rakam 800 bin lira ise ciro kaybı yüzde 50'nin üzerinde olup 1.2 milyon liraya karşılık geliyor. Bu rakamın yüzde 3'ü olan 36 bin lira kaybı devlet karşılayacak. Örneğin bir işletmenin ciro kaybı 1 milyon 400 bin liraysa bunun yüzde 3'ünün 42 bin lira olmasına karşın toplamda en üst limit olan 40 bin liralık ciro kaybı desteği yatırılacak. Bir kafenin 2019'da cirosu 600 bin lira, 2020'de de cirosu 250 bin lira olduğu varsayılırsa, kaybolan ciro 350 bin lira olup bunun yüzde 3'lük kısmı olan 10 bin 500 lira ödeme yapılacak.

Özetlersek; 

Destek için 2019 cirosu baz alınacak. 

Yıllık cirosu 3 milyon liranın altında olacak.

Yüzde 50 ciro kaybı yaşanması gerekiyor. (Cirosu 1,4 milyon liraya düşenler faydalanabilecek)

Cironun yüzde 3'ü kadar destek yapılacak. (1,4 milyon liranın yüzde 3'ü yaklaşık 40 bin lira ediyor)

En düşük destek miktarı ise 2 bin lira olacak. 

300 BİN İŞLETME VAR

Türkiye'de lokanta, kafe işi yapan yaklaşık 300 bin işletme bulunuyor. Bunlardan 100 bini basit usulde olup Başkan Erdoğan'ın daha önce açıkladığı gelir kaybı, kira desteğinden yararlanıyor.

KİRA ÖDEMELERİ BAŞLADI

Esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı destekleri 20 Ocak'ta ödenmeye başladı. Dün itibarıyla da kira desteği ödemeleri başladı. Büyükşehirdeki işletmelere 3 ay süreyle ayda 750 TL, diğer illerde ise 500 TL ödeniyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik kira desteklerinin ödenmeye başlandığını duyurdu. Başkan Erdoğan'ın dün açıkladığı ciro desteğinden 200 bin işletmenin yararlanması bekleniyor.

Yorumlar