Rahimde Polip nedir, neden oluşur, tedavisi nasıl yapılır

Rahimde polip oluşumu her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Polipler, rahim iç tabakasının kalınlaşması sonucunda, rahimin içinde oluşan et parçaları olarak adlandırılırlar.

Google Haberlere Abone ol
Rahimde Polip nedir, neden oluşur?

Rahimde polip oluşumu her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Polipler, rahim iç tabakasının kalınlaşması sonucunda, rahim içerisinde oluşan et parçaları olarak adlandırılırlar. Kadınların menopoz öncesinde ve sonrasında sıkça yaşadığı durumlardan biri olarak bilinir. Rahmin içerisinde oluşan bu tümör benzeri oluşumlar büyüyerek rahim dışına doğru yol alır. Kanserleşme oranı düşük olsa da, kontrol altında tutulmaları gerekir. Poliplerin varlığı halinde kişiler rahim kanseri açısından incelenmelidir.

Rahimde görülen poliplerin belirtileri nelerdir?

  • Rahim içerisinde bir veya birden fazla polip meydana gelmesi, adet kanamalarında düzensizliklere, aşırı kanamalara ve uzun süren kanamalara yol açmaktadır. En sık rastlanan belirtisi kanama bozuklukları ve düzensizlikleri olarak bilinir.
  • Adet döngüsü sırasında kramp benzeri ağrıların yaşanması şeklinde rahatsızlıklar verir.
  • Cinsel ilişki esnasında meydana gelebilecek kanamalar ve ağrılar poliplerin varlığını düşündürmelidir.
  • Kadınlar hiç bir neden yokken gebe kalamıyorsa veya hamile kalıp düşük yapıyorlarsa polipler yönünden incelenmelidir. Bu sebeple hamile kalamayan kadınların tüp bebek yöntemini kullanmaları tavsiye edilmektedir.

 

Rahimde bulunan poliplerin teşhisi nasıl yapılır?

Kadınların yukarıda belirttiğimiz belirtileri yaşaması durumunda, kürtaj yöntemiyle alınacak dokulara patolojik inceleme yapılması gerekir. Bunun dışında jinekolojik muayene ve histeroskopi incelemesi yöntemi kullanılarak, rahim ağzı optik bir cihazla incelenebilir. Rahim içerisine steril su doldurarak ultrasonografi yöntemiyle incelenmesi sonucunda da teşhis konulması mümkündür. Ancak ultrasonografi yöntemi kullanıldığında, rahim yapısının yapışık halde olması poliplerin görülmesine engel olabilir. Bu durum karşısında diğer yöntemlere geçilmesi uygun olacaktır. Kadınların östrojen hormonlarının takip edilmesi de gerekir.

Rahimde bulunan polip türleri nelerdir?

Hiperplastik polipler: Östrojene bağımlı olan bu oluşumlar, endometrial hiperplaziye benzeyen özellikler gösterir.

Fonksiyonel polipler: Çevresindeki endometriuma benzeyen salgı hücrelerini içerir.

Adenomimatöz polipler: Yapısı gereği kas dokusu içeren poliplerdir.

Atrofik polipler: Hiperplastik ve fonksiyonel poliplerin özelliklerini kaybederek büzüşmesi sonucunda oluşan poliplerdir.

Pseudo polipler: Büyüklüğü 1 cm den küçük yapıda olan, yalancı polip olarak adlandırılan oluşumlardır. Adet döneminin ikinci yarısında ortaya çıkarak, adet kanaması bitiminde kaybolurlar.

Rahimde polip oluşumunun gebelikle ilişkisi nedir?

Bu sorunları yaşayan kadınların hamile kalması oldukça zordur. Bunu giderilmesi için, kürtaj uygulanarak bu oluşumların giderilmesine çalışılır. Poliplerin giderilmemesi ya da tekrar oluşumu söz konusu olursa, bu durumda tüp bebek yöntemi uygulanması gerekir.

Rahimdeki poliplerin tedavisi nasıl yapılır?

Düzenli olarak tedavi altında tutulması geren polipler, histeroskopi yöntemi kullanılarak izlenmelidir. Alınacak parçalara patoloji incelemeleri yapılıp, tedavisine başlamak gerekir. Rahim iç tabakası örneklemesi yapılarak, poliplerin önlenmesine çalışılır. Rahmin iç tabakası adet kanamalarının düzenli olmasını sağladığından, bu tür oluşumlarda farklı bir yapı gösterecektir. Tespit edilip kürtaj yöntemi ile alınan oluşumların, yeniden nüksetmemesi için çalışılır.

polip
Rahimde polip oluşumu

İlginizi Çekebilir:

Yorumlar