Dünya Kadınlar günü nedir, ne zaman başladı?

8 Mart dünya kadınlar günü nasıl çıktı, tarihçesi nedir, önemi nedir gibi sorular merak edilmeye başladı. 8 Mart dünya kadınlar günü ne için kutlanıyor, tarihçesi nedir, neden çıkmıştır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik

Google Haberlere Abone ol
Dünya Kadınlar günü nedir, ne zaman başladı?

8 Mart Dünya Kadınlar günü her yıl kutlanıyor. Dünyanın heryerinde kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedir, neden çıkmıştır, tarihçesi nedir gibi merak edilenleri sizler için derledik

Dünya Kadınlar günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır. Her yıl dünyanın birçok ülkesinde farklı temalar ile kutlanmaktadır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

1857 yılında 8 Mart günü ABD'de 40 bin fabrika işçisinin daha iyi çalışma şartları ve ekonomik iyileşme istemek için başlattıkları grevin faciaya dönüşmesi ile 120 kadın hayatını kaybetti. Dokuma fabrikası işçileri grev yaparken polisler saldırıya geçti ve fabrikanın kapıları kapandı bu esnada çıkan yangından kaçamayan 120 kadın işçi feci şekilde yaşamını yitirdi.

Bu vahim olaydan 53 yıl sonra Kopenhag'da düzenlenen  Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda  Almanya Sosyal Demokrat Partisi lideri Clara Zetkin'in önerisi ile 8 Mart'ta ölen kadınların unutulmaması için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilan edildi.

Almanya'da alınan bu karardan sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 8 Mart'ın Dünya Kadınlar günü olarak kabul edilmesi tam 67 yıl sürdü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 8 Mart'ın Dünya Kadınlar günü olarak kutlanmasına 16 Aralık 1977 tarihinde karar verildi.

Yorumlar