KADEM'den Can Ataklı açıklaması

"KADEM olarak, bu tarz nefret içerikli söylemlerin toplum içinde ayrımcılığa sebebiyet verdiğine, kişilerin din ve inanç hürriyetlerinin kutsal olduğuna, özgürlüklere karşı bu tarz kısıtlayıcı ve tek tipleştirici aşağılamaların eleştiri ya da yorum olarak kabulünün mümkün olmadığına inanıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
KADEM'den Can Ataklı açıklaması

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatı Aybüke Ekici, Gazeteci Can Ataklı'nın, EBA TV'de eğitim veren başörtülü öğretmene yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davaya ilişkin, bu tarz nefret içerikli söylemlerin, toplum içinde ayrımcılığa yol açtığını, bunların yorum ya da eleştiri olarak kabulünün mümkün olmadığını belirtti.

Gazeteci Can Ataklı'nın, EBA TV'de eğitim veren başörtülü öğretmene yönelik sözleri nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. KADEM üyeleri, İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

"Küfürsüz Hayat Mümkün", Kadına Şiddete Dur De," yazılı pankart ve döviz taşıyan dernek üyeleri adına açıklama yapan KADEM avukatı Aybüke Ekici, gazeteci Ataklı'nın, Milli Eğitim Bakanlığına ait EBA TV'de eğitim veren başörtülü bir öğretmene yönelik sözleriyle kişi hak ve özgürlüklerini, dini inançları hiçe saydığını, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılandığını ifade etti.

Ekici, duruşmanın ertelendiğini anlatarak, şunları söyledi: "KADEM olarak biz de katılma talebimizi yeniledik. Mustafa Can Ataklı'nın kendi beyanlarıyla ifade ettiği üzere, çok uzun süre gazetecilik yaptığı ve çok tecrübeli olduğu, bu yüzden bu sözleri sarf etmesinde herhangi bir niyetinin olmadığı şeklindeki beyanlarına ilişkin biz de kısa bir beyanda bulunduk. Böyle bir tecrübeye sahip gazetecinin bunları düşünmeden söylemeyeceği, kasten bu açıklamaları yaptığı üzerinden cezalandırılmasını talep ettik. KADEM olarak, bu tarz nefret içerikli söylemlerin toplum içinde ayrımcılığa sebebiyet verdiğine, kişilerin din ve inanç hürriyetlerinin kutsal olduğuna, özgürlüklere karşı bu tarz kısıtlayıcı ve tek tipleştirici aşağılamaların eleştiri ya da yorum olarak kabulünün mümkün olmadığına inanıyoruz."

Ekici, toplum değerlerine karşı yapılan her türlü ayrımcılık, aşağılama ve hakaretlere engel olmak üzere mücadelelerine yılmadan devam edeceklerini belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, gazeteci Can Ataklı hakkında, 23 Mart 2020'de özel bir televizyon kanalında yayınlanan programda, EBA TV üzerinden uzaktan eğitim veren başörtülü öğretmene yönelik sözleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti.

Yorumlar