İzmir'de 'Hazreti Meryem'in Sabrı' konuşuldu

İzmir, 'Kuran'ı Kerim'de ve Kitab'ı Mukaddes'te Hazreti Meryem'in Sabrı' konulu 2 gün sürecek panele ev sahipliği yaptı. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Kültürlerarası Diyalog Platformu, İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi, ve İtalya Roma...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de 'Hazreti Meryem'in Sabrı' konuşuldu

İzmir, 'Kuran'ı Kerim'de ve Kitab'ı Mukaddes'te Hazreti Meryem'in Sabrı' konulu 2 gün sürecek panele ev sahipliği yaptı. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Kültürlerarası Diyalog Platformu, İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi, ve İtalya Roma TEVERE Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen panele, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Filipinler, Tayland, İtalya, Arjantin'den konuşmacılar katıldı. Panelde, Hz. İsa'nın annesi, iffetin, temizliğin ve sabrın örnek ismi Hz. Meryem anlatıldı. Farklı dinlere mensup çok sayıda kişinin konuşmacı ve dinleyici olarak katıldığı panelde dünya barışı için de önemli mesajlar verildi. Dinler Arası Diyalog Korusu ise büyük alkış aldı.

    'Kuran'ı Kerim'de ve Kitab'ı Mukaddeste Hazreti Meryem'in Sabrı' konulu panelin açılışında konuşan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Hz. Meryem'in, bugün dünya kadınlarının kendilerine rol model olarak alacakları yegane rehberleri olduğunu söyledi. İnsanoğlu'nun Hz. Adem'le beraber cennetten yeryüzüne cenneti inşa etmek üzere indiğini anlatan Yeşil, "Fakat gel gör ki bu topraklarda biz cenneti inşa edememiş yaşadığımız zemini çok defalar bir ateş topuna çevirmişiz. Onun için bizi biz yapan, bize bizliği hatırlatan ve kaybettiğimiz cennetleri yeniden inşa etmemize sebebiyet verecek olan değerler üzerinde düşünmemiz, konuşmamız belki onları hatırlamamız gerekmektedir. Bu değerlerin basında hem de tüm insanlığın tüm beşeriyetin en kıymetli değeri en önemli ortak noktası Hz. Meryem'den bahsedeceğim." dedi.

    Hz. Meryem'in bir bereket menbaı ve pınarı olduğunun altını çizen Yeşil, "Hz. Meryem iffetin abidesidir. Hz. Meryem aslında ibadetin rol modelidir. Yaşadıklarıyla tahammül ettikleriyle ve problemler karsısındaki duruşuyla bütün insanlık için tereddüt etmeden ayak izleri takip edilecek bu yönü itibariyle bir rehberdir. Hz. Meryem’i sadece beşeri sıfatları vasıfları itibariyle değil onu yücelten ve büyüten nokta elbetteki Cenab'ı Hakk’ın onu ayrı bir şekilde konumlandırmış olması, seçmesi seçilmesi ve sonra o seçkinliğine layık şekilde belli önemli ali vasıfları temsil ediyor olmasıdır. Hz. Meryem’in en önemli temel vasfı inancı imanı ve itikadıdır." diye konuştu.

    İman eden 2 önemli vasfının şükür ve sabır olduğunu vurgulayan Yeşil, Hz. Meryem'in şükrü, sabrı, metanet ve duruşuyla yeryüzünde herkese örnek olacak, nadide ve müstesna bir kadın olduğunun altını çizdi. Bugün dünya kadınlarının kendilerine rol model olarak alacakları yegane rehberlerinin Hz. Meryem olduğunu ifade eden Yeşil, "Keşke Meryem’in iffeti, ibadetü taat anlayışı, Hz. Meryem’in Allah’la irtibatı, sabır ve sebattaki rehber ve liderliği bütün insanlara, bütün kadınlarımıza bu yönü itibariyle birer örnek olabilse. İnanın bugün yaşadığımız krizler, kıymet ve değer kaybedilmişlik, bugün yaşanan ailelerde ve içtimai hayattaki alabildiğine şiddet ve dehşet bunun arkasına sıralayın cinayetler mağduriyetler sokaklara atılmalar her şey bu ali vasıfları temsil eden bu müstesna insanın kendi hayatımızda örnek olarak alınmasıyla çözülecek kanaatindeyim." dedi.

    "BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN BU ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ"

    Panel için Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen Missisippi Eyalet Adalet Bakanı Jim Hood, diğer dinleri daha iyi tanımak açısından ve toplumlara barış getirmesi açısından bu çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Mesleğinin avukatlık olduğunu, ilahiyat konusunda uzman kişiler varken Hz. Meryem konusunda konuşmasının haddine olmadığını belirten Hood, "Ama ben bu çabanın temelini çok iyi anlıyorum. Barışın sağlanması ve dinlerimiz arasındaki ortak noktanın bulunması için bu tür etkinlikler çok önemli. Birbirimizi daha iyi anlamak, değerleri paylaşabilmek önemli." dedi.

     Hood, "Farklı inanlardan birine elini uzattığı için neden insanlar toleranssız? Sayın Gülen'in Papa ile görüşmesinin çok büyük eleştirilerle karşılanmasını aslında farklı dinlerdeki insanların birbirleriyle arkadaş olmasının engellenmesi olarak görüyorum. O yüzden sizin bu konuda, dinlerin daha tanınması ve ortak değerlerinin paylaşılması, aramızda dostluk ve kardeşliğin oluşması için gösterdiğiniz çabaları tebrik ediyorum. Sizin gösterdiğiniz bu çabalar boşa gitmiyor, insanların kalbindeki Allah sevgisini, insanların kardeşliğini, dostluğunu birbirine yardım etme anlayışını güçlendiriyor." dedi. Hood, "Gerçek anlamda Hz. Meryem'in sabrını göstererek, çalışmalarınıza devam etmeniz gerekiyor. Sonucunda bunların mutlaka layığını bulacağını düşünüyorum." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

    HZ. MERYEM TARİHTEKİ GÜÇLÜ İNSANLARDAN BİRİDİR

    Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhit Mert de, Hz. Meryem'in temizliğin, iffetin, sabrın tarifi olarak tarihte yer almış bir fert olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Yaptıklarıyla, gösterdiği tavır ve davranışlarıyla tarihe mal olmanın herkese nasip olmayacağını belirten Mert, "Bu Allah'ın bir lütfu olduğu gibi kişilerin tavırları ve yaptıkları işler, tarihe damga vurmasını sağlar. Hz. Meryem, Hz. İsa ve diğer peygamberler gibi iffeti ahlakı ve namusuyla bir yıldız olarak bilinen şahsiyetlerden biridir. Hz. Meryem her şeyden önce bir annedir. Bir çocuğu hamile kalmış, doğurmuş, büyütmüş, hem ana rahminde hem çocukluğunda, büyüklüğünde sabretmiş, bir annenin göstermesi gereken fedakarlıkları gösteren bir zattır. Bir annenin yaşayabileceği en acı hadiseleri de görmüş bir anne olarak ayrı bir acıya da göğüs germiş şahsiyettir. Hz. Meryem'i takdir etmemek mümkün değildir. bu bir iman mücadelesidir, cenabı hakka adanmışlığın mücadelesidir." diye konuştu.

    Annelerin annesi Hz. Meryem'i her anışında burnunun kemiğinin sızladığını ifade eden Prof. Dr. Mert, "Hz. Meryem'in hamile kalışından sonra yapılan sataşmalar bir sabrı gerektiriyordu. İnsanlara bulunduğun durumu anlatamamak, gerçekten dayanılması sabredilmesi gereken bir şeydir. Niceleri hayatına son verir, Hz. Meryem sabretmiştir. Bunu tarihte güçlü insanlar başarabilir. İşte Hz. Meryem bunlardan bir tanesidir. Kendisine cenabı haktan rahmet diliyoruz, kendisine buradan gönül dolusu selamlar gönderiyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar