Türkiye ABD'nin en büyük hurda ithalatçısı

Türkiye’nin ABD’yle çelik ticaretinde sanıldığının aksine fazla değil, açık veriliyor. Üstelik bu açık son 5 yıl içinde 2 milyar 294 milyon doları buldu. Ancak Türkiye’nin ABD’den ithalatının hemen hemen tamamı “hurda” demir-çelikten oluşuyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ABD'nin en büyük hurda ithalatçısı

ABD, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde demir çelik ürünlerine yönelik yüzde 24, alüminyum için yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulaması 23 Mart günü yürürlüğe girecek. Türkiye’nin en yoğun demir-çelik dış ticareti yaptığı ülkelerden biri olan ABD’nin bu kararının sadece ihracat yönünden değil, ilişkilerin bozulması anlamında ithalat kanalından da etki edeceği belirtildi.

Türkiye’nin ABD’ye olan çelik ticaretinde sanıldığının aksine fazla değil, açık veriliyor. Üstelik bu açık son 5 yıl içinde 2 milyar 294 milyon doları bulmuş durumda. Ancak Türkiye’nin ABD’den ithalatının hemen hemen tamamı “hurda” demir-çelikten oluşuyor. Türkiye, ABD’den hurda alıp iç ve dış pazarı için başta inşaat demiri olmak üzere düşük katma değerli ürünlere dönüştürüyor. ABD

Türkiye’nin en önemli hurda tedarikçilerinden biri durumunda. Toplam hurda demir-çelik ithalatı içinde 2017’de ABD’nin payı yüzde 18,33 olarak gerçekleşti. ABD’den alınan hurda demir-çeliğin miktar bazında yıllık 3.8 milyon ton dolayında olduğu kaydedildi.

ABD’nin aldığı kararın Türkiye açısından önemli unsurlarından biri de, Meksika’nın Türkiye’nin demir çelik ürün gamıyla aynı altyapıya sahip olması. Türkiye’nin ABD pazarında zorlanması halinde Meksika’nın bu açığı hızla kapatabileceği belirtiliyor.

ABD 23 Mart’a kadar istisna talep eden ülkelerle konuşacak

ABD’nin aldığı çelik ve alüminyum kararı 23 Aralık’ta yürürlüğe girecek. ABD Ticaret Sekreterliği'nin bu yöndeki talebi 7 Mart günü ABD Başkanı tarafından onaylanmış ve yürürlük tarihi 23 Mart olarak belirlenmişti. Türkiye yanında Avrupa Birliği, Japonya ülkeler bu kararın dışında kalmak için çaba harcıyor. Karar alınırken Meksika ve Kanada kapsam dışı tutulmuştu.

Yorumlar