İtalya'dan "Libya'da siyasi çözüm"e destek

İtalya'dan BM Libya Özel Temsilcisi'nin "Libya'da siyasi çözüm" çabalarına destek açıklamaları geldi.

Google Haberlere Abone ol
İtalya'dan "Libya'da siyasi çözüm"e destek

İtalya, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathiliy'nin Libya'daki krizin siyasi çözümü yönündeki çabalarını desteklediğini açıkladı.

İtalya'nın Libya Özel Temsilcisi Nicola Orlando, UNSMIL Başkanı Bathiliy ile Tunus'ta bir araya geldi.

Bathiliy ile görüşmesinden sonra Twitter hesabından paylaşım yapan Orlando, "Libya'da seçimlere gidilen süreçte Bathiliy'nin arabuluculuk yapmasını takdir ve inançla destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kapsamlı istişareleri ve seçimlerin ön şartı olarak anayasal altyapıyı tamamlama çabaları hakkında Bathiliy'den bilgi aldığını aktaran Orlando, görüşmede, kurumların ve yöneticilerinin, halkın özlemlerini kendi çıkarlarının üzerinde tutması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

- LİBYA'DA SEÇİM ÇIKMAZI

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve Meclis seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Yorumlar