İstanbul'da 'Kentsel Dönüşüm Zirvesi' başladı

İstanbul için "Kentsel Dönüşüm" seferberliği başlatan hükümet bu kapsamda yerel yöneticilerin de katılımıyla İstanbul'da bir zirve düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da 'Kentsel Dönüşüm Zirvesi' başladı

Deprem hattı üzerinde bulunan İstanbul için kritik adım atıldı. İstanbul'u depreme dayanıklı hale getirmek için adım atan hükümet bu kapsamda ilk "Kentsel Dönüşüm Zirvesi"ni düzenliyor. İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali, İBB başkanı ve ilçe belediye Başkanlarının katıldığı geniş katılımlı bir zirve düzenleniyor.

Haliç Kongre Merkezi'nde "İstanbul Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı"na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcıları Fatma Varank ve Hasan Suver, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ilçe belediye başkanları, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Toplantıda İstanbul'daki hasarlı yapıların tespiti, dönüşüm çalışmalarında izlenecek yol, belediyelerden istenen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açılış konuşmasını yapacağı toplantıda, İstanbul Valisi Yerlikaya, belediye başkanları ve diğer yetkili kurum temsilcileri de süreçle ilgili görüşlerini paylaşacak.

BAKAN KURUM: YIKIMLAR BAŞLIYOR

Toplantıda konuşan Bakan Kurum, İstanbul için gerekli olan adımları bugün itibariyle attıklarını, ağır hasarlı binaların bugün itibariyle yıkılmaya başladığını söyledi.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satırbaşları şöyle: Bakanlığımız bünyesinde bir komisyon kuracağız içerisinde STK’lar, odalar, İBB temsilcimiz, ilçe belediye başkanlıklarından temsilcilerimiz ve valiliğimizle birlikte tek bir duruş sergileyerek İstanbul’daki vatandaşlarımızın sağlam binalarda oturması için o komisyonun alacağı kararlara hep birlikte uymak suretiyle bu sürecin atımını atmış oluyoruz.

Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini yürütecek, dönüşüm sürecinde kira yardımı vb. gibi birçok düzenlemeleri yapacak. Eğer bir eksiklik var ise yapacağımız yeni kanuni düzenlemelerle sürecin önünü açacak, tarihi Fatih gibi en son Fatih2te tarihi bir çeşme üzerine otellerin yapıldığını gördük ve orada hemen yıkım sürecine girerek o tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak adımları attık.

Bir taraftan tarihsel dönüşümü yapmak durumundayız ki yine bu komisyonun bünyesinde, riskli binaların dönüşümü yönlendirecek ve bu anlamda bir irade ortaya koyacak çalışmayı yapacaklar. Biz bakanlık olarak hem maddi hem manevi hem teknik desteği verecek ve o komisyonla bir bütün halinde çalışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu toplantıyı ilettiğimizde çok memnun oldular ve herkese selamlarını ilettir, Sayın Cumhurbaşkanımız “Bedeli ene olursa olsun biz bu kentsel dönüşümü yapacağız” dedi.

Dönüştürülmesi gereken birçok alanda projeler başlattık, 2019’da 62 bin kentsel dönüşüm başlattık bunların 25 bini İstanbul’da. Başakşehir’de, Üsküdar’da, Ataşehir’de, Güngören’de, Bağcılar’da birçok ilçemizde projelerimizi başlattık.

Ortak bir dille ortak bir eylemle siyaset üstü bir bakış açısı ile bu işi başaracağız, vatandaşlarımızla ve ilçe belediye başkanlarımızla el ele vererek bu işi tamamlayacağız. Bir kez daha Yeşilyurt apartmanı gibi çocuklar, anneler, babalar binaların altında kalsın istemiyoruz.

Vatandaşlarımızdan da şunu rica ediyorum, gelin riskli binalarımızın tespiti için el ele verelim işlemleri yaptıralım.

Katılımları için başta valimiz olmak üzere, İBB Belediye Başkanımız ve İlçe Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyorum.

Yorumlar