İstanbul'daki ıspanak zehirlenmesinin nedeni belli oldu

İstanbul'da yedikleri ıspanaktan hastaneye başvuranların sayısı gittikçe artarken İstanbul İl Tarım Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı. Kurumdan yapılan açıklamada "Zehirlenmeler ıspanağa benzer yabancı otlardan kaynaklandı." denildi

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'daki ıspanak zehirlenmesinin nedeni belli oldu

İstanbul'da dünden bu yana yaşanan zehirlenmelerden dolayı bazı bölgelerdeki hastanelerin acil kısmında yoğunluk yaşandı.

İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve bir çok kişinin zehirlenmesine neden olan olayın ardından ilgili kurumlar araştırmalarına başladı. 

Hastanelerin acil kısımları İstanbul'un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakaları nedeniyle dolup taşarken İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü dün öğle saatlerinde zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısının 44 olduğunu açıklanmıştı. Ancak zehirlenme şikayeti ile hastanelere baş vuranların sayısı artmaya devam ediyor.

ZEHİRLİ OTLAR KARIŞTI

İstanbul'da bir çok noktada yaşanan zehirlenme şikayetlerinin ardından hastaneler dolup taşarken İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 

İş yerlerinden taze ıspanak ve evlerden pişirilmiş ıspanak numuneleri alarak incelemlerde bulunan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir."

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir."

Yorumlar