İsrail soykırımında can kaybı 41 bine dayandı
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 972'ye yükseldi. İsrail'in birçok şehrinde halk, Filistinli gruplarla esir takası ve ateşkes için sokağa döküldü.
İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 972'ye yükseldi. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıların 338. gününde ölenlerin sayısının artmaya devam ettiği bildirildi.
Son 24 saatte İsrail ordusu tarafından Gazze'nin farklı bölgelerinde üç yeni katliam gerçekleştirildiği, bu saldırılarda 33 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 145 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralı sayısının ise toplamda 94 bin 761'e ulaştığı ifade edildi.
Ayrıca, saldırılar sonucunda enkaz altında ve yol kenarlarında hâlâ ulaşılmayı bekleyen cenazeler olduğu, İsrail güçlerinin müdahalesi nedeniyle sağlık ve sivil savunma ekiplerinin bu cenazelere ulaşmakta zorlandığı vurgulandı.
İSRAİL'DE ATEŞKES VE ESİR TAKASI GÖSTERİLERİ
İsrail'in Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa gibi büyük şehirlerinde Gazze'deki Filistinli gruplarla esir takası anlaşması yapılması ve saldırıların sona erdirilmesi için gösteriler düzenlendi. On binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine çağrıda bulunarak, esir takası anlaşmasının bir an önce yapılmasını ve çatışmaların durdurulmasını talep etti.
Göstericiler, Netanyahu hükümetine karşı sert eleştiriler yöneltti ve hükümetin savaş politikalarını protesto eden dövizler taşıdı. İsrail'in önde gelen medya organlarından Kanal 12 Televizyonu, gösterilerin 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen en büyük protestolar arasında olduğunu bildirdi.
YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI
Özellikle Tel Aviv ve Hayfa'daki göstericiler, bazı ana yolları trafiğe kapatarak hükümet üzerindeki baskıyı artırmayı hedefledi. Göstericilerin talepleri arasında ateşkes sağlanması, esir takası anlaşmasının hızla gerçekleştirilmesi ve hükümetin savaş politikalarından geri adım atması bulunuyor.
İsrail hükümeti ise uzun süredir Filistinli gruplarla müzakereler yürütüyor. Ancak bu müzakerelerde henüz kesin bir sonuç alınabilmiş değil. Başbakan Netanyahu, iç ve dış kamuoyunda Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla eleştiriliyor.
ANLAŞMA ENGELLERİ VE NETANYAHU'YA ELEŞTİRİLER
İsrail ordusu, Refah kentinde bir tünelde altı İsrailli esirin cesedine ulaşıldığını açıklamıştı. Esir aileleri tarafından oluşturulan platformlar, Netanyahu'nun esir takası anlaşmasını geciktirmesinin, esirlerin ölümüne yol açtığını öne sürdü. Özellikle Philadelphi Koridoru'nda kontrolü sürdürmek isteyen Netanyahu'nun, bu ısrarı nedeniyle müzakerelerin tıkandığı iddia ediliyor.
Netanyahu ise hükümetin esirlerin serbest bırakılması konusunda kararlı olduğunu, anlaşma sağlanamamasının sorumlusunun Hamas olduğunu dile getiriyor. Ancak, İsrail'de artan kamuoyu baskısı ve gösteriler, Netanyahu hükümetinin bu konuda daha hızlı adımlar atması yönündeki çağrıları artırmış durumda.
Yorumlar